- Home
- Despre instituţie
- Legislaţie
- Conducere SMFT
- Şeful Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitorul pentru resurse al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Director al Statului Major al Fortelor Terestre
- Organizare
- Repere istorice
- Programe şi strategii
- Calendar militar
- Misiuni internaţionale
- Contact
- Informaţii de interes public
- Media
- Înzestrare
- Arme
- Eroi
- Legături
- Posturi vacante

Ziua Internațională a Păcii, sărbătorită în București
Miercuri, 21/09/2022
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Păcii, locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Cristian-Daniel Dan a participat, alături de secretarul de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, domnul Eduard Bachide și Alteța Sa Regală, Principele Radu al României, la ceremonia de plantare a „Copacului Păcii” de către copiii personalului decedat în acțiuni militare, misiuni și operații, în afara teritoriului național, desfășurată miercuri, 21 septembrie, în Parcul Carol I din Capitală.
„Sunt onorat și totodată emoționat să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Sunt onorat de faptul că reprezint Statul Major al Apărării, dar mai ales pentru că îmi pot pleca fruntea, cu adâncă recunoștință, în memoria bravilor noștri eroi căzuți la datorie pe câmpurile de luptă sau în teatrele de operații, uneori departe de țară și de cei dragi. Vorbeam și de emoții. Da, sunt extrem de emoționat pentru că am deosebita onoare să îmi plec fruntea și în fața soțiilor și copiilor eroilor noștri, eroi care și-au sacrificat viața pentru îndeplinirea acestui deziderat comun, definit dintotdeauna de noi oamenii - printr-un singur cuvânt simplu, dar cu valențe extrem de complexe - pace! Este datoria noastră, a tuturor militarilor, să cinstim mereu memoria lor și să păstrăm flacăra recunoștinței veșnice în inimile noastre. Dragi copii, plantăm astăzi, simbolic, Copacul Păcii în memoria părinților voștri, eroi ai Armatei României, dar și în speranța unui viitor pașnic clădit pentru voi. Visăm și trebuie să acționăm pentru un viitor în care să ne bucurăm împreună de siguranță, liniște, libertate, și dezvoltare prin educație și știință”, a precizat, în discursul său, generalul-maior Cristian-Daniel Dan.
Arborele plantat a fost un stejar, copacul național al României, iar în fața acestuia a fost fixată o coloană metalică pe care sunt inscripționate elementele de identificare ale copacului și prilejul cu care acesta a fost plantat. În semn de mulțumire pentru efortul necontenit, depus în sprijinul păcii, generalul-maior Cristian-Daniel Dan a oferit o plachetă președintelui ONG-ului „Servare et Manere”, Marek Sobola, inițiatorul proiectului „Copacul Păcii”. La rândul său, acesta a înmânat medalia „Memorial Medal of Tree of Peace”, șefului Biroului Gestionare activități militare „Invictus”, din cadrul Statului Major al Apărării, maiorul Gabriel Ion și certificate de recunoaștere participanților la „Ștafeta Copacului Păcii”.
Ceremonia, la care au luat parte și reprezentanți ai ambasadelor mai multor națiuni implicate în proiect, soții și copii ai militarilor căzuți la datorie în operații militare, militari răniți români și străini, voluntari Invictus și un numeros public, s-a încheiat cu depuneri de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I și la Monumentul Eroilor Căzuți în Teatrele de Operații din Parcul Tineretului, din Capitală.
Premergător plantării „Copacului Păcii”, militari răniți din lotul de ciclism al echipei „Invictus” România, alături de militari răniți din Marea Britanie și Ucraina au participat, în perioada 17 - 20 septembrie, la „Ștafeta Copacului Păcii", care a constat în parcurgerea, pe biciclete, a unui traseu de aproximativ 1000 de kilometri, din localitatea Zvolen (Slovacia), prin Budapesta (Ungaria), Arad, Sibiu, până la București.
Participanții s-au sprijinit reciproc pentru a îndeplini obiectivul de a aduce spiritul „Copacului Păcii" în România și de a promova, astfel, pacea, unitatea și prietenia, prin intermediul sportului. Camarazii noștri răniți și-au depășit din nou limitele, demonstrându-ne, încă o dată, că misiunea lor nu s-a încheiat. Țara se poate baza în continuare, pe serviciul lor.
* * *
Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în întreaga lume, în fiecare an, la 21 septembrie. Adoptată în 1981 prin rezoluție unanimă a Națiunilor Unite, Ziua Păcii oferă o dată comună la nivel global pentru ca întreaga umanitate să se angajeze în fața păcii mai presus de toate diferențele și să contribuie la construirea unei culturi a păcii.
Armata României a avut și are, în continuare, o contribuție importantă la menținerea păcii și stabilității internaționale prin participarea, în mod constant, a unui număr însemnat de militari în misiuni de observare și monitorizare în diverse zone ale globului sub egida NATO, ONU și UE, în conformitate cu solicitările de sprijin adresate și angajamentele internaționale asumate.
„Copacul păcii” este un proiect internațional care se concentrează pe promovarea prieteniei și înțelegerii între națiuni, cu scopul de a reuni oameni din întreaga lume. De la înființarea sa, în anul 2018, a fost implementat cu succes în 15 țări de pe patru continente. Inițiativa „Copacul Păcii" a fost înființată la 100 de ani după încheierea Primului Război Mondial și este implementată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și Afacerilor Europene al Republicii Slovace.