Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ziua Forţelor Terestre la Timişoara

Luni, 22/04/2013
Locotenent-colonel Radu Sichim

La 23 aprilie, sărbătorim Ziua Forţelor Terestre, cărora le-a fost hărăzită onoarea de a avea drept patron spiritual creştinesc, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruinţă.

Tradiţia izvorăşte din însăşi vitejia, puterea şi credinţa lui, calităţi ce constituie un adevărat imbold pentru generaţiile de tineri care apără ţara sub faldurile Drapelului de luptă şi reprezintă dovada nezdruncinată a continuităţii şi temeiniciei existenţei celor două instituţii fundamentale Biserica şi Armata, care ocrotesc atât spiritul, cât şi liniştea şi pacea poporului român.

Istoria frământată a acestui popor s-a aflat de la începuturile sale sub semnul izbăvitor al Crucii şi în puterea sabiei. Forţele Terestre se constituie în cea mai reprezentativă categorie de forţe din oştirea română, care a avut o contribuţie decisivă în obţinerea victoriilor pe câmpul de luptă.

Dimensiunea istorică a Forţelor Terestre şi a biruinţelor lor izvorăşte din vremuri imemoriale, începând cu anonimii luptători pedeştri şi terminând cu militarii profesionişti din zilele noastre. Istoria armatei de uscat reprezintă o însumare a istoriilor armelor şi specialităţilor ce au compus-o din totdeauna şi o compun şi în prezent: infanteria, artileria, vânătorii de munte, tancurile, rachetele şi artileria antiaeriană, comunicaţiile şi informatica, cercetarea, geniul, apărarea CBRN şi paraşutiştii militari.

Denumite ca atare sau nu, forţele terestre au fost la români, dintotdeauna, nu numai cea mai numeroasă componentă a oştirii, dar şi singura categorie de forţe capabilă să angajeze, să desfăşoare şi să desăvârşească lupte, bătălii şi operaţii, îndeplinind misiuni deosebit de grele, uneori fără sprijinul celorlalte componente ale armatei, situaţie mai frecvent întâlnită înainte de primul război mondial.

Militarii din Forţele Terestre dovedesc, prin rezultatele foarte bune pe care le obţin zi de zi la toate categoriile de pregătire, că sunt demni continuatori ai glorioaselor tradiţii de luptă moştenite şi că au capacitatea şi forţa necesară pentru a-şi îndeplini misiunile ordonate. Totodată, profesionalismul, curajul şi calităţile morale şi de luptă ale militarilor noştri se bucură de o unanimă recunoaştere în teatrele de operaţii.

Aşadar, odată cu sărbătoarea închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, militarii din Forţele Terestre au organizat în garnizoanele şi unităţile militare din ţară, activităţi de comemorare şi de aniversare dedicate acestui eveniment.

Vă informăm că anul acesta, în Timişoara, manifestările au debutat la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, o instituţie binecunoscută în rândul militarilor bănăţeni. Acolo, Muzica militară a Brigăzii 18 Infanterie „BANAT” a susţinut miercuri, 17 aprilie, un concert de fanfară. Nerăbdători şi veseli…aşa i-am găsit pe bunicuţii de la centru, în mijlocul cărora am petrecut două ore minunate, în care lacrimile de bucurie, momentele de nostalgie ale vremurilor de odinioară, râsetele ce răzbăteau din suflete peste care timpul a trecut parcă neobservat, blândeţea şi buna dispoziţie au fost bucăţelele de puzzle dintr-o zi memorabilă. Drept dovadă în acest sens stau cuvintele d-nei Maria Ciurcaş, şef serviciu la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, situat în Calea Lipovei.

Pe întreg parcursul concertului de fanfară, audienţa a fremătat de voie bună, tremurul mâinilor fiind în scurt timp înlocuit de mişcarea ritmică şi involuntară a picioarelor, iar aplauzele constituindu-se într-un sunet de fundal ce acompania fiecare notă. Impresiile lăsate de acest eveniment în sufletele bunicuţilor de la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Timişoara au reieşit din mărturisirile lor. 

Aceşti oameni, pentru care blândeţea şi înţelepciunea sunt coordonatele sufletului, au demonstrat că sunt generoşi, solidari şi modeşti. Când vine vorba de aproapele lor, mai cu seamă de noi, militarii ce am devenit membrii ai unei familii frumoase, deosebit de unite, bătrânii nu uită de nici un eveniment. Iată aşadar că, la ceas de sărbătoare pentru militarii din Forţele Terestre Române, vârstnicii noştri au ţinut să transmită câte o urare şi un gând bun către fiecare sărbătorit.

În această manieră s-a încheiat prima activitate organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre în inima Banatului. Programul a continuat cu manifestările desfăşurate vineri, 19 şi luni, 22 aprilie, în P-ţa Libertăţii, unde, la orele 10.00, s-au auzit acordurile imnului naţional, în cadrul unui ceremonial de înălţare a drapelului României pe catarg, care i-a găsit pe militarii Brigăzii 18 Infanterie “BANAT” în mijlocul timişorenilor.

Cetăţenii oraşului de pe Bega au putut admira, de asemenea, o impresionantă expoziţie cu machete de tehnică militară şi au putut asculta concertele de fanfară susţinute de muzica militară a Brigăzii 18 Infanterie Banat.

A fost un eveniment inedit, în cadrul căruia timişorenii mai curioşi, dar şi aceia care vor să intre în rândul militarilor din Forţele Terestre, au îmbrăcat anumite articole de echipament militar, reuşind totodată să culeagă în scurt timp toate acele informaţii utile privind cariera armelor. În cadrul unui punct de informare-documentare, membrii Biroului Informare Recrutare Timiş le-au prezentat celor interesaţi oferta educaţională a MApN pentru anul de învăţământ 2013-2014.

Toţi cei prezenţi vinei, 19 şi luni, 22 aprilie, în P-ţa Libertăţii din Timişoara, au perceput activităţile organizate de militarii Brigăzii 18 Infanterie „BANAT” cu prilejul sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre, ca fiind dintre cele mai frumoase şi benefice.

Este cunoscut faptul că o parte din militarii timişoreni şi arădeni servesc patria în Afganistan, acolo unde au sărbătorit aşa cum se cuvine Ziua Forţelor Terestre, făcând cunoscută partenerilor din Alianţă legătura dintre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă şi militarii Armatei Române.

Ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa memoriei celor care s-au jertfit pentru ţară pe câmpurile de luptă şi aducem un sincer omagiu tuturor veteranilor de război pentru care credinţa, datoria şi onoarea în slujirea idealurilor de libertate şi independenţă au reprezentat crezul suprem.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre, le dorim şi noi tuturor camarazilor multă sănătate şi depline bucurii în familie, însoţite de fructuoase realizări profesionale!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea