Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

A XII-a ediţie a Alpiniadei Vânătorilor de Munte

Luni, 06/07/2015
Plutonier adjutant principal Cristian Surugiu

Statul Major al Forţelor Terestre organizează, în perioada 6-10 iulie a.c., a XII-a ediţie a competiţiei aplicativ-militare Alpiniada Vânătorilor de Munte.

Pe parcursul competiţiei cei mai buni militari din marile unităţi şi unităţi de vânători de munte vor folosi toate cunoştinţele de specialitate acumulate, îşi vor depăşi limitele fizice şi psihice pentru a-şi demonstra valoarea ca specialişti în arma vânători de munte şi totodată pentru a ridica prestigiul unităţii din care fac parte.

Probele care se vor desfăşura în cadrul competiţiei Alpiniada Vânătorilor de Munte, ediţia de vară, sunt: ştafeta alpină, căţărarea rapidă (liberă) şi coborâre în rapel, căţărare artificială la coardă dublă şi combinata alpină.

Festivitatea de deschiderea a celei de-a X-a ediţii a competiţiei aplicativ-militare Alpiniada Vânătorilor de Munte, care în acest an poartă denumirea "General Gheorghe Vătămanu-Coanta", s-a desfăşurat luni, 6 iulie a.c., la cabana militară "Diham" din munţii Bucegi.

***

Update 07.07.2015

A doua zi a competiţiei Alpiniada Vânătorilor de Munte "General Gheorghe Vătămanu-Coanta" a fost rezervată probelor specifice vânătorilor de munte, căţărarea liberă şi căţărarea artificială.

Proba de căţărare liberă a aliniat la start 32 de competitori, s-a executată pe un traseu de 40 de metri, cu un grad de dificultate 4. Sergentul Ionuț Negru şi-a păstrat titlul de cel mai rapid căţărător, câştigat la ediţia anterioară, parcurgând traseul în 39 de secunde fiind urmat îndeaproape de locotenent Vladimir Bejenariu cu timpul de 41 de secunde, locul 3 fiind ocupat de caporalul Marius Lemnaru cu timpul de 48 de secunde. Clasamentul pe echipe la proba de căţărare se prezintă astfel:
          - locul I    - Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”;
          - locul II   - Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”;
          - locul III  - Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”.

Proba de căţărare artificială s-a desfăşurat pe un traseu cu un grad de dificultate 4A, pe o lungime de coardă, echipa fiecărei structuri înscrise în concurs fiind constituită din trei membri. Căţărarea s-a executat la coardă dublă, un cap de coardă şi doi secunzi, cronometrul fiind pornit la intrarea în traseu şi oprit când capătul ultimei corzi atingea solul după recuperarea din traseu. Pe parcursul probei s-a punctat/depunctat modul de intrare în traseu, asigurare şi autoasigurarea, atingerea punctelor obligatorii din traseu, montarea rapelului şi recuperarea corzilor. Şi această probă a fost câştigată de echipa Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” constituită din locotenent Vladimir Bejenariu, locotenent Codruţ Agachi şi  sergent Ionuț Negru cu un timp total de 14’40’’, urmată de echipa Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” cu un timp de 19’34’’ iar locul 3 a fost ocupat de echipa Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” cu un timp de 21’01’’.

Ultima zi a competiției va pune la încercare anduranța și spiritul de echipă al fiecărui lot pe parcursul probei de "foc" a Alpiniadei Vânătorilor de Munte, Combinata Alpină.

***

Update 09.07.2015

Joi, 9 iulie, în zona Diham, Predeal, Masivul Postavaru şi poligonul de trageri Cheia s-a desfăşurat cea mai complexa proba a Alpiniadei Vânătorilor de Munte „General Gheorghe Vătămanu-Coanta”, combinata alpină.

În cadrul acestei probe concurenţilor le-a fost pusă la încercare rezistenţa fizică şi psihică, le-au fost testate cunoştinţele şi deprinderile privind instrucţia de specialitate şi capacitatea de acordarea asistenţei medicale de urgenţă. În apropierea liniei de finish vânătorilor de munte le-a fost testată capacitatea de a putea executa un foc precis şi constant cu armamentul din dotare după un efort epuizant precum şi precizia aruncării cu grenade ofensive la o distanţă de 25 de metri.

Coeziunea, omogenitatea grupului şi capacitatea comandantului de patrulă de a aplica stratgiile cele mai bune în momentele dificile sunt calităţi fundamentale precum şi cheia succesului pentru a trece acest test de anduranţă.

Astăzi succesul a revenit patrulei Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” care au trecut linia de finish dupa 3 ore şi 11 minute de la start fiind urmaţi pe următoarele două poziţii de pe podiumul combinatei alpine de camarazii din comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” şi Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”.

Mâine, 10 iulie, se va desfăşura la Cabana militară Diham festivitatea de închidere a Alpiniadei Vânătorilor de Munte „General Gheorghe Vătămanu-Coanta”, în cadrul căreia cei mai buni vânatori de munte ai competiţie din acest an vor urca pe podium.

Update 10.07.2015

Vineri, 10 iulie, pe platoul cabanei militare Diham, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a celor mai buni vânători de munte din Forţele Terestre precum şi închiderea Alpiniadei Vânătorilor de Munte „General Gheorghe Vătămanu-Coanta”, ediţia 2015.

Alături de vânătorii de munte participanţi la competiţie au fost prezenţi locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ion Ungureanu, comandanţii marilor unităţi şi unităţi de vânători de munte şi, nu în ultimul rând, familia generalului de brigadă Gheorghe Vătămanu-Coanta.

Pe podiumul de premiere au urcat vânătorii de munte care au obţinut cele mai bune performanţe la probele de ştafetă, căţărare rapidă individual şi pe echipe, căţărare artificială, combinată alpină precum şi câştigătorii ediţiei 2015 a Alpiniadei Vânătorilor de Munte „General Gheorghe Vătămanu-Coanta”.

Alpiniada Vânătorilor de Munte, ediţia 2015, a fost câştigată de lotul Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" urmat pe locul secund de lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" iar pe a treia treaptă a podiumului a urcat lotul Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi".

Cupa transmisibilă Alpiniada Vânătorilor de Munte „General Gheorghe Vătămanu-Coanta”, ediţia 2015 a fost înmânată de locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ion Ungureanu, şefului de lot al Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, maior Ciprian Onuţ, cupă ce va sta la vânătorii de munte covăsneni pană la următoarea ediţie a competiţiei.

 

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea