Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Vuiet în munţi

Miercuri, 20/11/2013
Locotenent Cezar Sopon

După multă instrucţie şi îndelungi aşteptări, subunităţile Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” au primit undă verde pentru executarea exerciţiilor tactice cu trageri de luptă cu armament de artilerie şi armament greu de infanterie, în perioada 13-14 noiembrie a.c.

Dimineaţa devreme, îmbarcaţi pe camioane, începe deplasarea către locul cel mai plăcut vânătorului de munte, către inima munţilor. În cazul nostru vorbim despre poligonul de tragere Rotunda, situat în Munţii Suhardului. După două ore de străbătut drumuri forestiere greu accesibile se încep a zări, printre perdele de ceaţă şi nori, vârfurile neîmpădurite ale zonei. După încă o oră vânătorii de munte ajung în poziţiile de tragere şi încep cu nerăbdare pregătirile.

Poziţiile de tragere sunt ocupate, paza este instalată, însă, deocamdată, condiţiile meteorologice nu sunt de partea noastră, ceaţa densă reduce la zero vizibilitatea raionului obiectivelor.

Cu nervii întinşi la maximum aşteptăm câteva ore iar aşteptarea ne este răsplătită, vremea oferindu-ne o fereastră. Recitalul armelor începe, liniştea munţilor este tulburată de sunetul puternic al aruncătoarelor de grenade risipind rapid ceaţa iar ţintele cad una după alta. Plutonierul Hrib Vasile, comandantul plutonului A.G. 9 (Aruncător de Grenade) este mulţumit, acest lucru transmiţându-se şi asupra subordonaţilor. Aruncătoarele calibrul 82 mm. îşi intră şi ele în rol nimicind câmpul de ţinte şi făcând să se ridice asupra acestui un nor gros de fum.

În raionul poziţiei de tragere al secţiei de aruncătoare cal.120 mm. este mare agitaţie. Se măsoară distanţe, se calculează elemente iniţiale se verifică încă o dată armamentul, muniţia şi aparatele de ochire. Imediat se aude comanda fermă a plutonierului Mihai Tomegea, comandantul Secţiei 1 Tragere. Plutonierul Fănică Pascari, comandantul piesei 1 raportează „Întâiul gata!” Se comandă „FOC”, lovitura pleacă iar comandantul de secţie îşi porneşte cronometrul. Cele aproape 30 de secunde ale duratei de traiect par a fi o eternitate. În sfârşit are loc spargerea foarte aproape de obiectiv ceea ce demonstrează precizia modului în care au fost determinate elementele iniţiale de tragere. Se execută reglajul iar obiectivul este încadrat cu un consum minim de bombe şi într-un timp foarte scurt, la fel ca şi în cazul următoarelor misiuni de foc. Se pare că şi de această dată artileriştii şi-au făcut foarte bine treaba.

A venit momentul în care plutoanele de vânători de munte care acum jumătate de an executau misiuni în munţii provinciei Kandahar, Afganistan, să dezvolte ofensiva, de această dată în faţa unui munte, spun ei, mai primitor. Acţiunea începe iar sunetul focurilor de armă pune stăpânire pe întreaga zonă. După o oră de salturi şi rafale de mitralieră, vânătorii cuceresc muntele şi resping inamicul.

Cu satisfacţia îndeplinirii tuturor obiectivelor propuse pentru această zi, militarii Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” care au dat dovadă încă o dată de profesionalism şi dăruire se pregătesc pentru întoarcerea în cazarmă.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea