Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Unitatea de Integrare a Forțelor NATO la ceas aniversar

Marţi, 06/09/2022

Unitatea de Integrare a Forțelor NATO (NFIU) sărbătorește astăzi, 6 septembrie, șapte ani de la activarea sa ca structură multinațională NATO, înființată în anul 2015, ca răspuns al Alianței la schimbările din mediul de securitate și a amenințărilor venite din est și sud.

În cei șapte ani de activitate, NFIU și-a îndeplinit misiunea de a coordona dislocarea rapidă a forțelor NATO cu un nivel de reacție foarte ridicat (VJTF) aflate pe teritoriul României, și, în cooperare cu țara gazdă România, NFIU a identificat nevoile logistice și de transport ale acestor forțe astfel încât dislocarea în regiune să se poată executa, la nevoie, în timp foarte scurt.

Cu această ocazie, comandantul NFIU România, colonelul Cristian Ivănescu a înmânat certificate de apreciere personalului, în semn de mulțumire pentru activitatea desfășurată în rezolvarea sarcinilor specifice.

* * *

Decizia pentru înființarea acestui comandament si a altor cinci pe flancul estic al Alianței a fost luată la Summit-ul din Țara Galilor din septembrie 2014, unde a fost aprobat Planul de Reacție Rapidă (Readiness Action Plan - RAP), iar inaugurarea comandamentului a avut loc la București în data de 2 iulie 2015, în prezența Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, și a președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

NFIU este o prezență permanentă a Alianței pe teritoriul României, dar nu este o bază militară, scopul acestui comandament fiind de a asigura o legătură între forțele Alianței și România.

Structura a atins nivelul de Capabilitate Finală în iunie 2016, înaintea Summit-ului NATO de la Varșovia și are în compunere specialiști din 12 țări contribuitoare: Albania, Bulgaria, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Portugalia, România, Statele Unite Ale Americii, Turcia, Ungaria.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea