Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Trageri în premieră cu sistemul HIMARS

Vineri, 10/06/2022

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă a participat, în data de 10 iunie, la exerciţiile tactice cu trageri de luptă „Unirea 22” și „Viforul 22”, desfășurate de structuri din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu", din Capu Midia, cu sistemele HIMARS, intrat în înzestrarea marii unități focșănene în anul 2021, și LAROM.

Exercițiile, la care au participat aproximativ 250 de militari și 80 de mijloace tehnice, s-au desfășurat în baza unui scenariu fictiv, de către Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu”, care a executat în premieră trageri cu sistemul HIMARS și Batalionul 83 LAROM „Bogdan I”.

Scopul acestor activități a fost de exersarea a tehnicilor, tacticilor și procedurilor în vederea asigurării sprijinului prin foc al unei grupări de forțe care desfășoară operația de apărare a litoralului.

De asemenea, structuri aparținând Forțelor Aeriene Române, Brigăzii de Informații Militare, Batalionului 84 Asigurare Date „Mărăști”, Batalionului 85 Sprijin Logistic „Mihai Cerchez” și reprezentanți ai partenerului american au sprijinit desfășurarea activităților de instruire.

* * *

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.

Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, acţionează, pentru îndeplinirea misiunilor, independent sau integrat cu celelalte sisteme.

Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale. Sistemul HIMARS și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operațiilor militare.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea