Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Tabară de instrucţie alpină la Batalionul 26 Vânători de munte “Avram Iancu”

Vineri, 27/06/2014
Maior Florentin Lazăr

În perioada 16-27 iunie, militarii Batalionului 26 Vânători de Munte "Avram Iancu” din Brad au desfăşurat tabăra de instrucţie alpină. Activitatea, coordonată de şeful instrucţiei locotenent-colonelul Marian Petrişor şi condusă nemijlocit de comandantul companiei, căpitan Răzvan Oprea, s-a desfăşurat în ambianţa pitorească a rezervaţiei naturale Cheile Ribicioarei, aflată la câţiva kilometri distanţă de garnizoana de reşedinţă a vânătorilor de munte brădeni.

Poligonul de alpinism, amenajat prin strădania militarilor batalionului şi cu sprijinul unui împătimit local al muntelui, în persoana domnului Barath "Ioţu" Josef, a asigurat condiţii perfecte de instruire şi introducere în tehnicile specifice instrucţiei alpine.

Prin aportul nemijlocit al şefilor de ateliere, militarii au avut ocazia să execute practic tehnicile de căţărare naturală sau artificială, la coardă simplă sau la coardă dublă învăţând şi exersând totodată, procedeele de coborâre în rapel şi traversările în funicular.

De asemenea, militarii instruiţi s-au familiarizat cu procedeele de efectuare a diferitelor tipuri de noduri folosite în alpinism, cu modul de utilizare a echipamentului specific şi nu în ultimul rând, cu tehnicile de acordare a primului-ajutor şi realizare a transportului în cazul rănirilor produse în munţi sau teren accidentat.

Programul de instrucţie a inclus de asemenea şi şedinţe practice de executare a traiului în condiţii de izolare în teren muntos, pe timpul cărora militarii au învăţat şi exersat modurile de confecţionare a diferitelor tipuri de capcane, modul de utilizare a resurselor naturale în scopul organizării bivuacului, precum şi modul de identificare şi utilizare a diferitelor tipuri de plante şi ciuperci comestibile din flora din zonă.

La final de activitate, apreciem că toate obiectivele de instruire au fost atinse. Un lucru ce nu poate decât să ne bucure, în condiţiile în care instrucţia alpină a fost şi rămâne o categorie aparte şi definitorie a pregătirii trupelor de vânători de munte din Armata României.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea