Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Start „COMBINED RESOLVE XIX”

Marţi, 17/10/2023

        Aproximativ 120 de militari români, alături de militari din țări membre NATO și partenere, participă, în perioada 10 octombrie - 3 noiembrie, în Hohenfels, Germania, la exercițiul „COMBINED RESOLVE XIX”. În premieră în țara noastră, un punct de comandă de nivel divizie este dislocat în afara țării pentru a participa la un exercițiu multinational. Militarilor din cadrul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” li s-au alăturat camarazi din cadrul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 400 Sprijin „Feleacu”, Batalionului 55 Comunicații Informatică „Napoca” și Batalionului 1 CIMIC „General de corp de armată Ștefan Holban”. Primele zile ale exercițiului, i-au surprins pe cercetașii români desfășurând o secvență de instruire specifică la elicoptere, alături de militarii Diviziei 10 Munte aparținând Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii.

        Pe întreaga perioadă de pregătire și desfășurare a exercițiului, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul de brigadă Bogdan Cernat a fost și este aproape de militari şi de nevoile acestora, pentru ca instruirea lor să se desfășoare în cele mai bune condiții. 

        Având la bază un scenariu fictiv, exercițiul „COMBINED RESOLVE XIX” este un eveniment de instruire în cadrul căruia, marea unitate și unitățile participante își dovedesc capacitatea operațională, pentru a îndeplini standardele NATO în desfășurarea operațiilor militare în context întrunit și multinațional, iar participarea la exercițiu constituie o oportunitate reală de a dezvolta relațiile de cooperare cu structuri din cadrul NATO și partenere și asigură capacitatea de reacție la nivel tactic și interoperabilitatea forțelor participante, precum și perfecționarea capabilităților de dislocare și instruire în comun.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea