Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Sprijinul cu foc – element esențial al cooperării între subunități

Marţi, 07/10/2014
Căpitan Dedu Norocel

A doua zi a exercițiului Platinum Lynx 15-02 a constituit un bun prilej pentru militarii români şi americani să se cunoască mai bine prin intermediul platformelor de instruire în comun. Una dintre acestea este cea de Call for Fire (Sprijin cu Foc), unde două echipe din cadrul ambelor structuri implicate în exercițiu, cooperează şi fac schimb de experiență în acest domeniu.

Am stat de vorbă cu căpitanul Richard Busch, ofițer cu sprijinul cu foc (Fire Support Officer) în cadrul Batalionului 2 din Corpul de Infanterie Marină al S.U.A. pentru Europa şi Africa, care ne-a explicat, în linii mari, ce presupune sprijinul cu foc: „atunci când inamicul nu poate fi angajat cu foc de către trupele proprii aflate la contact, intervin subunitățile de aruncătoare calibru 82 mm în sprijinul acestora şi, cu ajutorul echipei de observare înaintată, se execută foc asupra elementelor ostile.”

În ceea ce privește cooperarea cu militarii români, căpitanul Busch a subliniat nivelul ridicat al cunoștințelor de limbă engleză al acestora şi în mod deosebit al terminologiei specifice, precum şi similitudinile tehnicilor, tacticilor şi procedurilor folosite.

Am participat, de asemenea, la un exercițiu practic în care plutonierul - major Florin Gheonea, locțiitorul comandantului Plutonului Aruncătoare calibru 82 mm, a solicitat sprijin cu foc asupra unui obiectiv specific, în cadrul unei situații tactice în care o subunitate care executa o misiune de patrulare a fost angajată cu foc puternic de către insurgenţi şi solicită sprijin cu foc.

Am observat, astfel, modul de lucru al militarilor celor două ţări, aplicarea procedurilor de operare şi rezultatul final a fost cel scontat: foc precis asupra inamicului.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea