Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Recitalul ˝Jderilor˝ din Grafenwoehr

Vineri, 20/06/2014
Caporal Nicuşor Comănescu

Dacă recitalul de foc a debutat în această săptămână cu exerciţiul de tip LFX al plutonului de aruncătoare de 82 mm, miercuri 18 iunie, a fost rândul infanteriei să dezmorţească ”Jderii”. Se poate spune că misiunea de astăzi a început cu o seară înainte, odată cu primirea ordinului de misiune, când comandantul subunităţii de infanterie, capitanul Cîrstea Florentin a prezentat ”filmul acţiunii” comandanţilor de plutoane, aceştia aducând la cunoştinţă fiecărui militar din pluton posibilele situaţii cu care se vor confrunta în poligon.

Cu detaliile însuşite la pregătirea misiunii, militarii îmbarcaţi pe tehnica de luptă s-au pus în mişcare spre ”laboratorul de infanterie” – poligonul de trageri, locul în care fiecare individ, grupă, pluton, companie îşi pun în valoare cunoştinţele asimilate în procesul de instruire.

Odată ajunşi în poligon totul s-a desfăşurat în ritm alert, erau multe detalii de pus la punct; coordonarea eficientă şi experienţa tragerilor de luptă executate anterior, au făcut catotul să decurgă rapid şi fără risipă de timp. Toţi militarii s-au adunat în jurul lăzilor cu muniţie, fiecare din ei aducându-şi aportul, încărcând muniţia în încărcătoare, pe benzile mitralierelor de companie, ajustând benzile cu muniţie pentru tunul Oerlikon cal. 25mm al MLI-ului, pregătind loviturile pentru aruncătorul de grenade A.G.7.

Încordarea şi concentrarea atenţiei asupra a ceea ce va urma se simţea în privirile militarilor, fiecare îşi făcea o ultimă inspecţie a armamentului sau îşi ajusta echipamentul. Traficul radio se face auzit pentru verificarea legăturilor şi de acum se aşteaptă doar comanda de îmbarcare.

Sunt ultimele momente de ”linişte”, atmosfera în raionul de aşteptare e palpabilă. Se aşteaptă apobarea de la turnul de control al poligonului. ”Sunt 200 Alfa, pentru toate indicativele: ÎMBARCAŢI!” Zarurile au fost aruncate, de aici nimic nu mai poate opri forţa unei companii de infanterie îmbarcată pe MLI 84 ”Jder”. Conform precizărilor făcute la pregătirea misiunii, maşinile de luptă intră în poligon şi sub norii de praf acestea îşi ocupă locul în dispozitiv.

La scurt timp de la ocuparea poziţiilor în dispozitiv mitraliere de calibru 7,62 mm deschid recitalul unui exerciţiu ce se anunţa plin de adrenalină. Ţinte ce marchează infanteria debarcată ce se ridicaseră, parcă timide în faţa maşinilor de luptă, au sfârşit culcate la pământ de seriile scurte de ”foc prin secerare”.

La auzul mitralierei de pe maşină membri echipajului tresar, simt mirosul prafului de puşcă ars, tensiunea creşte, adrenalina atinge cote înalte, tot ce îşi doresc e să debarce şi să ”guste” din plin acţiunea. ”Bagă-mă-n luptă!!” se aude în staţia radio a maşinii, semn că nerăbdarea atinge cote înalte. Brusc MLI-ul frânează şi vocea comandantului de grupă se aude comandând operatorului de la turela maşinii:

- ”Ora 12, 1000 de metri , transportor inamic blindat, angajează-l!”

- ”Văzut!! Angajez cu foc!”

Timpul se opreşte în loc pentru câteva secunde iar într-o linişte ciudată îţi poţi număra bătăile inimii; cu maxilarul încleştat aştepţi ca maşina să se zguduie din temelii. Preţ de două trei secunde operatorul face ochirea şi deschide focul. Dezlănţuirea tunului de 25 mm e fantastică, suflul resimţit în maşină face ca plămânii să vibreze, nu vrei decât să cobori şi să asişti la un spectacol suprem. Reculul rafalelor lungi ale acestuia parcă mişcă maşina din loc, iar sunetul acestuia e inconfundabil

.¬ ”Obiectiv neutralizat!!”

Maşina se pune în mişcare spre ultimul aliniament, aici recitalul aparţine întregii grupe, pluton, companie. Comanda mult aşteptată se face auzită într-un târziu:

- ”Debarcaţi!! Grupă, pentru luptă!”

În dispozitivul de luptă adoptat, militarii caută să ocupe poziţii cât mai bune, să aibe un câmp vizual cât mai larg, se pregătesc sistematic ca pentru examenul final. Câmpul de ţinte se ridică în faţa acestora la distanţe variate. E momentul lor. Din proprie iniţiativă aceştia angajează ţintele pe direcţia lor de tragere şi totul capătă proporţii, câmpul de ţinte e învăluit în fum, în praf şi ploaie de gloanţe! Preţ de câteva minute o companie de infanterie oferă un spectacol pe cinste, comenzile auzite sub ropotul de puşti automate, puşti mitraliere, mitraliere de companie sunt în perfectă armonie. Colaborarea militarilor pentru a duce la bun sfârşit o astfel de şedinţă de tragere, ajutorul acordat între ei la schimbarea ţevii de rezervă la mitraliera de companie, împrospătarea cu muniţie, preluarea sectorului de tragere al celui de lângă tine, remedierea incidentelor, toate sunt dovada unei bune instruiri şi a coeziunii puternice legată în timp. E momentul în care tot efortul depus în cadrul orelor de instrucţie, în procesul de pregătire pentru un astfel de exerciţiu ”se vede prin efectul la ţinte”.

Dar lupta încă nu s-a terminat. Este rândul trăgătorilor la aruncătoarele de grenade AG-7 să-şi arate măiestria. Muniţia este pregătită. O comandă scurtă şi carcasele metalice ale machetelor tanc răsună la lovire, loviturile penetrează blindajul şi câmpul se umple de fum. Ţintele au fost lovite şi se poate raporta cu mândrie că:”Misiunea a fost îndeplinită.”

”Această activitate a încheiat perioada de pregătire a militarilor din Batalionul 300 Infanterie Sfântul Andrei pentru exerciţiul multinaţional de tip CALFEX (acţiuni tactice combinate cu efectuarea tragerilor cu muniţie de război), din Garfenwoehr – ne-a precizat la sfârşitul zilei şeful Operaţiilor şi instrucţiei, locotenent-colonelul Valentin Sfrejea. Exerciţiul de tip LFX de nivel companie a fost cea mai complexă activitate de instruire pe care am desfăşurat-o în acest poligon. S-au sincronizat acţiunile plutoanelor şi s-au făcut ultimele retuşuri, iar aici aş vrea să evidenţiez efortul depus de comandantul companiei şi comandanţii de plutoane. La acest moment compania este pregătită să participe la exerciţiul CALFEX de săptămâna viitoare.”

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea