Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Premieră timișoreană

Duminică, 23/03/2014
Maior Adrian Jianu

În data de 19 martie 2014, în poligonul automatizat Chișoda din Timișoara, s-a desfășurat un exercițiu de antrenament în teren la care au participat militarii Batalionului 184 Apărare Antiaeriană ,,Timiș” din Brigada 18 Infanterie ,,Banat”, și Escadrila de Elicoptere din Giarmata.

Exercițiul desfășurat în comun între cele două categorii de forțe cu tema Participarea în cadrul secției la asigurarea apărării antiaeriene a elementelor batalionului ce desfășoară operații defensive, a fost o premieră la nivelul garnizoanei bănățene.

Scopul exercițiului - după cum subliniază maiorul Raul Măndoiu, șeful operațiilor și instrucției - a fost de a antrena comandanții și subunitățile de artilerie antiaeriană pentru desfășurarea acțiunilor de asigurare a apărării antiaeriene. Consider extrem de benefică cooperarea între categoriile de forțe, întrucât elicopterul care a marcat inamicul ne-a ajutat să ne apropiem mai mult de aspectul real al instruirii și aici aș dori să amintesc antrenamentul la ochire, determinarea distanțelor și a înălțimilor, modul de reacție în diferite situații inedite. Militarii au atins obiectivele propuse și apreciez că suntem în măsură să executăm o misiune de luptă.

Exercițiul a debutat cu un antrenament al subunității, condus de comandantul bateriei, locotenentul Alexandru Bâzoi. De la determinarea distanțelor, alertarea subunității, conducerea atât prin comenzi dar și prin semne și semnale până la schimbarea poziției de tragere, toate activitățile au fost minuțios pregătite.

Pentru comandantul bateriei, exercițiul în comun cu colegii de la aviație a fost o experiență fantastică atât pentru mine cât și pentru colegii mei. Subordonații au acționat exemplar, ieșind la iveală atuurile muncii în echipă. La sosirea elicopterului am simțit cum îmi curge sângele prin vene și atunci m-am gândit cât este de importantă apropierea de realitatea câmpului de luptă.

Punctul culminant a fost reprezentat de atacul în picaj al elicopterului la înălțimi mici și mijlocii din diferite direcții care a avut scopul punerii în dificultate a artileriștilor antiaerieni și perfecționării acestora în identificarea și combaterea țintei.

Sublocotenentul Alexandru Helerea, comandant secție, consideră că exercițiul a reprezentat o experiență inedită în a aplica toate cele învățate în Academie și în Școala de Aplicație, chiar din primele 2 săptămâni de muncă. Subordonații s-au mobilizat exemplar, au dat dovadă de coeziune, iar astăzi, întregul exercițiu, după opinia mea, a adus un plus valoric în ceea ce privește instruirea noastră.

Am avut oportunitatea de a ne perfecționa pe o țintă mobilă – apreciază sergentul Andrei Istinie, comandant tun - și pot spune că acum s-a văzut rodul muncii noastre. Mă bucur că mă pot baza oricând pe colegii mei, și deși exercițiul a fost un succes, consider că oricând este loc și de mai bine.

Determinarea, dorința de pregătire, viteza generală în care s-a acționat, umărul pus la muncă în folosul camaradului, strădania colectivă, au fost coordonatele atitudinii timișorenilor.

La rândul său, fruntașul Marin Ion Drăgan mărturisește că cel mai mult mi-a plăcut mutarea tunurilor dintr-o poziție în alta, și împreună cu colegii mei ne-am străduit și am reușit să executăm manevra într-un timp mai scurt decât timpul planificat. Acum pot spune că mă simt pregătit ca oricând și oriunde să execut o astfel misiune.

La prima vedere, s-ar putea crede că au fost implicate doar forțele luptătoare. Un astfel de exercițiu, implică absolut toate structurile batalionului, de la statul major până la structurile de sprijin și deservire. De la ofițerul care pregătește harta pînă la subofițerul care întinde cablul și instalează legăturile telefonice sau de la șoferul care se antrenează în conducerea autocamionului în teren mediu frământat până la soldatul profesionist care amenajează punctul de comandă și poziția de tragere, toți au rolul bine definit. Antrenamentele în teren angrenează toate rotițele structurii și au rolul de răspunde de fiecare dată la întrebarea reală ce mai avem de îmbunătățit.

Comandantul batalionului, locotenent colonelul Daniel Știr, apreciază că a fost o oportunitate pentru ambele categorii de forțe de a ne antrena în comun, acest exercițiu fiind o premieră în cooperare cu forțele aeriene din garnizoană. Pentru noi exercițiul a avut un impact extraordinar întrucât ne-am putut antrena pe țintă reală în ceea ce privește descoperirea, înștiințarea și combaterea/ nimicirea țintelor aeriene. De asemenea, am avut ocazia de a antrena pe lângă subunitățile luptătoare și structurile de comunicații, sprijin și deservire.Exercițiul a fost o reușită, a depășit cu mult așteptările și sperăm că acest tip de activități vom putea realiza și pe viitor.

Exercițul a demonstrat cât de important este să gândești într-o manieră previzionistă, să faci tot ceea ce-ți stă în putință pentru atingerea obiectivelor dintr-o perspectivă realistă și că, printr-o planificare oportună, se pot face lucruri mai mult decât eficiente.

Soluția instruirii în comun este - puțin spus - benefică, sincronizarea unor astfel de exerciții ducând, fără îndoială, la un plus de pragmatism în ceea ce privește instrucția militarilor din ambele categorii de forțe.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea