Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Norwegian Foot March

Joi, 25/08/2022

La începutul acestei săptămâni peste 400 de militari români, polonezi, americani, britanici și croați s-au aliniat la startul competiției „Norwegian Foot March”, ce a avut loc în apropierea bazei militare din Bemowo Piskie, Polonia.

Pentru a primi insigna onorifică specifică, participanții au trebuit sa parcurgă distanta de 30 de kilometri în baremele conform vârstei, având asupra lor un rucsac militar cu o greutate de 11 kg.

Cel mai bun timp obținut a fost al militarului român din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”, locotenentul Baic Tudor, care a reușit să finalizeze acest test fizic si psihic în 3 ore si 8 minute.

Acest marș s-a desfășurat pentru prima dată în Norvegia în anul 1915, ca un test de anduranță pentru soldații din armata norvegiană, având scopul de a muta rapid unități mai mari de trupe pe distanțe lungi, într-un mod care să le permită să fie gata de luptă în mod eficient chiar și după marș, purtând un rucsac sau o armă cu o greutate de 11 kg.

Scopul actual este de a genera interes general în marșul pe distanțe lungi în rândul personalului militar și civil.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea