Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

La Mulți Ani Vânătorilor de Munte!

Joi, 04/11/2021

                3 noiembrie 1916 - 3 noiembrie 2021 reprezintă cei 105 ani de istorie a trupelor de vânători de munte. La 3 noiembrie 1916 a fost emis Ordinul Marelui Cartier General nr. 294 privind înființarea trupelor de vânători de munte. Brigada 2Vânători de Munte ”Sarmizegetusa” din Brașov, Brigada 61 Vânători de Munte ”General Virgil Bădulescu”din Miercurea Ciuc și Centrul de Perfecționare Vânători de Munte ”Bucegi” din Predeal, au sărbătorit aniversarea a 105 ani de la înființarea trupelor de vânători de munte printr-un ceremonial militar și religios.

               Alături de cavalerii florii de colț, în această zi cu o însemnătate aparte pentru noi, s-au aflat locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Dumitru Scarlat, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale și cei aiSistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională. Cu prilejul aniversării Zilei Vânătorilor de Munte a fost citit Ordinulșefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu și, în semn de apreciere a profesionalismului în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredințate și a rezultatelor meritorii obținute în activitatea desfășurată, au fost oferite distincții din partea Șefului Statului Major al Apărării și din partea Șefului Statului Major al Forțelor Terestre. ”Sunt onorat să fiu alături de voi la acest eveniment important din viața dumneavoastră. <> sunt cuvintele marelui istoric Nicolae Bălcescu. Istoria zbuciumată a vânătorilor de munte începe atunci când armata României avea cea mai mare nevoie de trupe specializate în ducerea luptelor în teren muntos. Trupele de vânători de munte trebuie să fie capabile să execute trageri cu toate categoriile de armament, mărșăluitori neobosiți prin toate terenurile și anotimpurile, atât ziua cât și noaptea, excelenți pândari, cercetași, agenți și oameni de legătură. La ceas aniversar, de ziua dumneavoastră, vă felicit pentru executarea cu succes a tuturor misiunilor încredințate și vă transmit un sincer<>”, a fost mesajul transmis de către generalul-locotenent Dumitru Scarlat. Un mesaj călduros a transmis și comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte ”Sarmizegetusa”, colonelul Marian Dragomir, care a menționat în discursul său că în această zi de sărbătoare, în care omagiem trecutul, salutăm prezentul și privim cu încredere spre viitor.

            ”Existența vânătorilor de munte a fost un lung șir de momente de glorie și episoade zbuciumate de restructurări, desființări și reinființări. Spiritul de corp și camaraderia, rezultatea ale mediului dificil de luptă și instruire au fost constante ale parcursului istoric a acestei specialități militare. Camarazi vânători de munte în activitate, rezervă sau retragere, camarazi din arme și specialități militare care v-ați dedicat viața structurilor de vânători de munte, cu prilejul acestei aniversări, vă adresez cele mai sincere urări de sănătate, înțelepciune și putere pentru îndeplinirea dorințelor personale și profesionale! La mulți ani, bravi <>!”.

           Ceremonia militară a reprezentat punctul culminant al unor serii de activități menite să aducă în atenția publicului, rolul important pe care vânătorii de munte l-au avut de-a lungul luptelor de întregire și reîntregire a țării și rolul acestora în apărarea vârfurilor și trecătorilor montane.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea