Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Intervenţia militarilor la stingerea incendiilor în zona munţilor Călimani şi munţilor Bârgăului

Miercuri, 08/05/2013
plutonier-adjutant Cristian Surugiu

Detaşamente de militari din compunerea Batalioanelor 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă” şi 817 Artilerie “Petru Rareş” au acţionat cu profesionalism, în zilele de 3 şi 6 mai, la limitarea propagării incendiilor de vegetaţie şi lichidarea focarelor, în munţii Călimani şi munţii Bârgăului.

Astfel, în data de 3 mai, militari şi tehnică din cele două batalioane au acţionat în zonele localităţilor Dornişoara , judeţul Suceava, şi Zgârciu Terha, judeţul Bistriţa Năsăud.

În data de 6 mai, datorită temperaturilor ridicate, în satul Dornişoara, comuna Poiana Stampei, ocolul silvic Tihuţa Colibiţa, s-a semnalat reizbucnirea incendiului produs în data de 03 mai la o plantaţie de raşinoase de pe raza ocolul silvic (Vf. Strunior), pe o suprafaţă de aproximativ 25 ha, cu posibilităţi de extindere a incendiului la fondul forestier.

La solicitarea inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Bucovina al judeţului Suceava , un detaşament de militari din Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă” a intervenit cu promptitudine pentru limitarea şi neutralizarea incendiului produs.

Militarii au procedat la săparea de şanţuri pentru limitarea propagării incendiului precum şi lichidarea focarelor active cu mijloace de prima intervenţie, curăţare şi scoatere din focar a copacilor sau resturilor forestiere. Intervenţia militarilor a fost îngreunată de terenul greu accesibil, fumul dens şi temperaturile ridicate din raioanele unde au acţionat .

Arnata României este pregătită să intervină ori de câte ori situaţia o impune. La nivelul unităţilor militare din Forţele Terestre sunt constituite subunităţi de intervenţie pregătite să acţioneze în sprijinul populaţiei pentru limitarea efectelor produse de inundaţii, incendii precum şi alte dezastre şi calamităţi naturale.

Galerie foto realizată de plutonier-adjutant Constantin Cojocariu, Batalionul 17 Vânători de Munte "Dragoş Vodă"

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea