Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Geniştii vâlceni în zi de sărbătoare

Miercuri, 05/06/2013
Maior Sorin Pancu

Cu ocazia sarbatoririi a 154 de ani de la infiintarea armei geniu, în cadrul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN “Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, s-au desfăşurat o serie de activităţi cultural–artistice şi sportive.

La nivelul garnizoanei Râmnicu-Vâlcea s-a desfăşurat o competiţie sportivă, Cupa Genistului Militar, la care s-au înscris loturile sportive ale mai multor instituţii de pe plan local. Echipele s-au întrecut la diferite probe, atletism, ştafetă, volei, tenis de masa, minifotbal.

Vernisajul expozitiei de arta fotografică, sub titlul ”Călător pe mapamond” este organizat în cadrul institutiei, în perioada 27 mai–26 iunie 2013, sub semnătura plutonier-adjutant principal Nicoleta Munteanu iar în data de 28 mai a.c. cu sprijinul Cercului Militar al Garnizoanei Râmnicu-Vâlcea, Corul academic „ Euphonia” al Filarmonicii de Stat Ion Dumitrescu a susţinut unui concert aniversar dedicat evenimentului.

În cadrul simpozionului cu tema „154 de ani de la înfiinaţrea armei geniu în Armata Romaniei”, desfăşurat în data de 30 mai, au fost evocate momentele care l-au determinat pe Alexandru Ioan Cuza să încuviinţeze înfiinaţarea armei geniului, prin crearea în anul 1859, în Moldova, a primei subunităţi de geniu, Batalionul 1 Geniu. Au mai fost prezentate teme privind dezvoltarea armei geniu în decursul timpului, evocări ale personalităţilor care şi-au pus amprenta pe evoluţia armei geniu, printre care generalul de divizie Anton Berindei, mareşalul Constantin Preza, primul-ministru, generalul Artur Văitoianu.

Momentul aniversar a fost marcat de prezenţa în rândul geniştilor activi a cadrelor militare în retragere şi a veteranilor de război, precum şi a cadrelor militare în rezervă.

La finalul simpozionului academicianul Dan Berindei, strănepotul generalului de divizie Anton Berindei, a scris în cartea de onoare a instituţiei „…Cu multa plăcere am fost astăzi prezent la activitatea organizată de Centrul de Instruire pentru Geniu „Panait Donici”. Mărturisesc că am fost profund impresionat de organizare, disciplină şi de atmosfera pe care am gasit-o în această unitate. A fost o zi încurajatoare pentru viitorul ţării şi neamului nostru, ca şi pentru capacitatea integrării lor in structurile europene, euroatlantice şi mondiale. Nu pot decat să prezint felicitările mele din inimă şi urările de deplin succes şi în viitor.”

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea