Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Festivitatea de încheiere a anului şcolar Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazul - Alba Iulia

Joi, 20/06/2013
Daniela Filimon

Astăzi, s-a mai scris o pagină în istoria Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul”: absolvirea Promoţiei 62 „Aurel Vlaicu – 100” şi încheierea anului şcolar 2012-2013.

Au trăit emoţia momentului cei 111 absolvenţi dar şi ceilalţi colegi de instituţie, profesori, instructori militari, părinţi, prieteni. Aşa cum un astfel de moment are dimensiunile specifice, ne-au onorat cu prezenţa reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale: general de brigadă Mihai Ciungu, şeful Instrucţiei şi doctrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, colonel Gigi Fulga, reprezentantul Statului Major General, doamna consilier Laura Popescu. De asemenea, la tribuna oficială s-a aflat Î.P.S. Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

Cartea de vizită a unei instituții de învățământ o constituie absolvenții săi, dincolo de statistici și clasamente rămân miile de tineri formați de-a lungul celor a 93 de ani în Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” sub deviza „Non scolae sed vitae discimus”.

Din fericire acest dicton latin nu a rămas doar o deviză pe frontispiciul colegiului, el este pus în practică zi de zi, iar rezultatele nu întârzie să apară. Fiecare promoție pleacă spre noi orizonturi cu încredere și siguranță, în cei patru ani de liceu militar ei nu au dobândit doar cunoștințe ci s-au format ca oameni, personalitatea lor s-a definit pe deplin, au învățat să-și asume responsabilitățile adulților, au învățat mai ales că a fi cetățean presupune atât drepturi cât și obligații, că binele meu este binele nostru, lucruri de care societatea noastră are atâta nevoie.

Rezultatele deosebite obținute la examenele naționale, concursul de admitere în academiile categoriilor de forțe, olimpiadele și concursurile școlare certifică calitatea actului didactic. Calitatea se obține însă prin munca și dăruirea elevilor sub atenta îndrumare a cadrelor didactice și militare, printr-un management de calitate și o bază materială modernă. Un rol important îl are desigur parteneriatul cu comunitatea locală și mai ales cu părinții elevilor. Deși elevii provin din toate zonele țării părinții sprijină activitatea instituției și se implică activ în educația copiilor lor.

Activitățile instructiv-educative se îmbină armonios cu cele sportive, artistice sau extrașcolare. Elevii au la dispoziție o gamă variată de activități: cercuri științifice, club de dezbateri academice, club de ecoturism, cerc de jurnalism, dansuri de societate, dans popular, grup satiric, activități sportive. Acestea le oferă posibilitatea de a se relaxa și în același timp de a-și descoperi și valorifica aptitudinile.

I-am lăsat pe absolvenți să-și continue pregătirea și am cedat curiozității de a inventaria realizările despre care îmi vorbeau cu atâta mândrie, acțiunea s-a dovedit mai dificilă decât părea la prima vedere, așa că m-am rezumat doar la cele mai importante: 24 de calificări la etapele naționale ale concursurilor și olimpiadelor școlare și 16 premii ( 1 premiu I. 5 premii II, 4 premii III, 3 mențiuni și 3 premii speciale ), 10 elevi implicați în proiectul de cooperare internațională Comenius la care se adaugă membrii loturilor sportive și al celor artistice.

Un nume revenea însă mereu, an de an: Ionela Alexandra Oltean, elev plutonier-adjutant cea care a strâns în cei patru ani de colegiu militar nu mai puțin de 12 participări la etapa națională: olimpiada de istorie (4 participări), olimpiada de șah (3 participări), la Concursul național Cultură și civilizație în România(3 participări), și Concursul național Tinerii Dezbat (2 participări). Nu s-a mulțumit doar cu participarea, a reușit să obțină rezultate deosebite: o mențiune (2011) și două premii speciale (2011, 2012) la olimpiada de istorie , Premiul I (2012) Premiul II (2013), Premiul III (2011) la Cultură și civilizație în România și Premiul III (2012) la Tinerii Dezbat. Am întrebat-o pe Alexandra Oltean : Care este secretul său?, a zâmbit și mi-a răspuns cu modestie: atunci când faci totul cu pasiune este imposibil să nu ai succes!

Privindu-i pe absolvenții de azi, se poate observa hotărârea care li se citește în privirea senină și siguranța cu care vorbesc despre viitor.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea