Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Festivitatea de încheiere a anului şcolar Colegiul Militar Liceal Dimitrie Cantemir - Breaza

Vineri, 21/06/2013
Graţiele Mihăescu

Soare, emoții, bucurie și tristețe în același timp, părinți, frați și surori cu priviri aţintite la cei dragi și multe camere video și foto pe platoul Colegiului Militar Liceal ”Dimitrie Cantemir” din Breaza, joi, 20 iunie a.c., cu prilejul festivității de încheiere a anului şcolar 2012-2013.

În prezența ministrului apărării naționale, Mircea Dușa, a șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior dr. Mircea Savu, a reprezentanților structurilor centrale din MApN, a cadrelor militare active și în rezervă, a părinților și a personalului colegiului, s-a desfăşurat ceremonialul dedicat încheierii anului școlar 2012-2013.

Comandantul colegiului, colonel dr. Constantin Moraru, a făcut un scurt bilanț al anului școlar care tocmai s-a încheiat, trecând în revistă rezultatele deosebite obținute de cantemiriști, iar în final a afirmat că acestea ”sunt rezultate care exprimă profunzimea procesului instructiv educativ derulat în colegiu. Mai presus de toate, însă, aceste performanțe oglindesc dorința, dar și capacitatea dascălilor, civili și militari, din Cantemir de a menține instituția la nivelul pe care l-am dobândit prin obținerea calificativului ”Excelent” la evaluarea externă a ARACIP și prin decernarea titlului de ”Școală Europeană - 2012”.

Tot în acest cadru festiv, primei fete din România, absolventă a prestigioasei Academii Militare de la West Point – SUA, Larisa Mihaela Tudor, i-a fost acordat gradul de sublocotenent chiar în instituția în care și-a început cariera militară.

”Vreau să mulțumesc Armatei României pentru tot sprijinul pe care mi l-a acordat. De asemenea, vreau să mulțumesc cadrelor didactice din Colegiul Militar Liceal Dimitrie Cantemir – Breaza, care mi-au îndrumat primii pași în cariera militară, pregătindu-mă pentru a face față cu succes exigențelor Academiei Militare de la West Point – SUA”.

„Atunci când v-aţi orientat către colegiul militar, aţi optat pentru una dintre cele mai serioase instituţii ale statului român, care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei”, le-a transmis ministrul Duşa elevilor şi absolvenţilor de la Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza.

Finalul, le-a aparţinut absolvenţilor, iar un moment emoţionant a fost acela al predării Cheii Promoţiei, „simbolul vârstei şi aspiraţiei anilor de liceu militar […]”. Cei care tocmai au închis un capitol însemnat din viaţa lor, absolvenţii, au predat simbolic Cheia Promoţiei, celor care le vor călca pe urme, reprezentanţii elevilor din clasa a XI – a, cu îndemnul de a duce mai departe, destinul unic al acestei instituţii, clădit pe traiectoria fără de sfârşit a oştirii României şi a neamului românesc.

Ar fi multe de spus la sfârşitul fiecărui an şcolar, cuvintele nu sunt însă de ajuns şi nu pot cuprinde încărcătura emoţională care a plutit peste tot în jur, rămânând ca fiecare să păstrăm în suflet una dintre cele mai speciale şi mai emoţionante zile, 20 iunie 2013.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea