Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Exercițiul multinațional ,,Justice Eagle 22.1”

Vineri, 11/03/2022

Aproximativ 900 de militari români și americani, cu peste 70 de mijloace tehnice, s-au instruit în comun, în perioada 2-10 martie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române (CSIL), din Smârdan, judeţul Galaţi, în cadrul exerciţiului „Justice Eagle 22.1”.

Militarii români fac parte din unități ale Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” (Batalionul 341 Infanterie „Constanţa”, Batalionul 911 Infanterie „Capidava”, Batalionul 912 Tancuri „Scythia Minor”, Batalionul 114 Tancuri „Petru Cercel” și Batalionul 168 Sprijin Logistic „Pontus Euxinus”).

Scopul acestui exercițiu a fost demonstrarea capacității de reacție la acțiunea unui adversar, pe baza unui scenariu fictiv.

Obiectivele au constat în verificarea capacității de dislocare/ redislocare a forțelor și tehnicii de luptă din dotare, integrarea forțelor în contextul multinațional, punerea în aplicare a procedurilor standard în vigoare, creșterea coeziunii forțelor și interoprabilitate.

Exerciţiul „Justice Eagle 22.1”, organizat de Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, s-a desfăşurat pe baza unui scenariu unic, imaginar, dar adaptat ameninţărilor operaţionale posibile, în scopul dezvoltării relaţiilor funcţionale între structurile participante şi armonizării procedurilor operaţionale specifice operaţiilor ofensive.

În data de 10 martie, în cadrul evenimentului media, s-a desfășurat un LFX (Live Fire Exercise, exerciţiu tactic cu trageri de luptă reale) interarme, de nivel companie, în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan cu scopul de a antrena unităţile şi de a evalua modul în care este îndeplinită misiunea. Tragerile de luptă în cadrul exercițiului s-au executat cu tancuri T-55, transportoare amfibiu blindate TAB-77, vehicule de luptă „Bradley” și transportoare blindate Stryker.

* * *

Exerciţiul multinaţional „Justice Eagle” se desfăşoară anual pe teritoriul României şi are ca obiective creşterea interoperabilităţii forţelor armate membre ale NATO, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic aferent și dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale.

Militarii americani participanţi la exerciţiul „Justice Eagle 22.1” fac parte din detașamentele dislocate în România ca parte a măsurilor de consolidare a posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, ca formulă defensivă de asigurare a securității aliaților și de descurajare a acțiunilor agresive în regiunea Mării Negre.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea