Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Exerciţiul Justice Sword 21

Miercuri, 12/05/2021

În data de 11 mai, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, şeful Statului Major al Forţelor Terestre general-maior Iulian Berdilă a participat la primul exerciţiu major din cadrul seriei DACIA 21 LIVEX: Justice Sword 21.

Justice Sword 21 face parte din complexul de exerciţii de mare amploare „Dacia 21" desfăşurat de Armata României şi este un exerciţiu tactic întrunit cu trageri reale (LIVEX), executat de Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor", în perioada 04-19.05.2021, pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de luptă a marii unităţi, ca structură inclusă în pachetul unic de forţe pus la dispoziţia NATO.

Exerciţiul validează capacitatea comandanţilor de nivel tactic de a controla şi sincroniza, în timp şi spaţiu, manevra unităţilor organice şi, totodată, de a integra şi coordona acţiunile specifice desfăşurate de structurile primite în sprijin.

La această desfăşurare de forţe participă peste 2.000 de militari şi aproximativ 500 de mijloace tehnice şi maşini de luptă din Forţele Terestre Române având în sprijin şi o companie de infanterie poloneză din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est din Craiova şi din Forţele Aeriene Române.

* * *

Complexul de exerciţii DACIA 21 LIVEX, al cărui start a fost dat la începutul lunii mai, este condus de Comandamentul Forţelor Întrunite „Gl. I.E. Florescu" (CFÎ) al Ministerului Apărării Naţionale. DACIA 21 LIVEX armonizează două componente principale de instruire în context multinaţional - exerciţiul NATO Steadfast Defender 21, condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli, care presupune dislocarea din Turcia în România a unei forţe de reacţie rapidă a NATO (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), respectiv exerciţiul Defender Europe 21, care cuprinde o serie de evenimente majore de instruire, sub conducerea Comandamentului Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR).

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea