Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Drapelul de Luptă al Scorpionilor Galbeni s-a întors acasă

Miercuri, 21/08/2013
Maior Adrian Jianu

După ce a participat la misiunea ISAF din Afganistan în perioada februarie - august 2013, Drapelul de luptă al Batalionul 2 Manevră ,,Scorpionii Galbeni”, a fost primit pe aeroportul Traian Vuia din Timişoara într-un ceremonial care a avut loc marţi, 20 august 2013.

Comandantul Brigăzii 18 Infanterie ,,Banat”, general de brigadă Gheorghe Simina, a mulţumit militarilor timişoreni pentru efortul constant depus în această perioadă, reiterând existenţa ecourilor pozitive venite din partea partenerilor de coaliţie.

,,Scorpionii Galbeni” încheie astfel perioada de redislocare către ţară, manifestându-şi bucuria reîntoarcerii acasă cu sentimentul datoriei împlinite, dar şi cu nerăbdarea revederii celor dragi.

Dacă la 10 mai 1884 Regimentul 32 Dorobanţi, dislocat iniţial la Brăila, primea Drapelul de luptă, trecut prin cel de-al doilea război balcanic în anul 1913, în vara anului 1917, Regimentul 32 Infanterie „Mircea”, intra definitiv în istorie şi în legendă la Mărăşeşti, prin celebrul atac al ,,cămăşilor albe”, campanie în urma căreia Drapelului de luptă i se conferea Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a.

La 3 august 1996, Batalionul 32 Infanterie ,,Mircea” a primit noul Drapel de luptă, iar în perioada august 2007 – februarie 2008, batalionul a participat la misiunea „Iraqi Freedom” din Irak. Pentru meritele deosebite, consecinţă a participării la misiune, Drapelul de luptă al unităţii a fost decorat cu ordinul ,,Virtutea Militară în grad de comandor cu însemne de război pentru militari”.

În perioada februarie – august 2013, Batalionul 32 Infanterie ,,Mircea” a participat la misiunea ISAF, în provincia Zabul din Afganistan. A contribuit efectiv la asigurarea climatului de siguranță, în districtele SHAH JOY, QALAT şi TARNAK WA JALDAK, din provincia ZABUL, transferând patru baze militare înaintate către Forţele de Securitate Afgane, concomitent cu menţinerea securităţii în aria de operaţii a batalionului.

Drapelul de luptă al batalionului a fost în această perioadă alături de drapelele de luptă ale partenerilor de coaliţie, iar astăzi 20 august 2013, s-a întors acasă la Timişoara, pregătit parcă să povestească generaţiilor viitoare despre trecutul glorios al Scorpionilor Galbeni.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea