Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Curs de acordare a primului ajutor pe câmpul de luptă (Combat life saver)

Marţi, 07/10/2014
Căpitan Daniel Nistor

Cea de-a doua zi a exercițiului Platinum Lynx 15-02, desfășurat în poligonul Smârdan, a fost rezervată instruirii pe module (ateliere de lucru), la nivel de subunitate.

Pe o vreme ploioasă, specifică infanteriștilor, indiferent de naționalitatea lor, subunitatea din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” alături de partenerii americani desfășurau cursul de acordare a primului ajutor pe câmpul de luptă. Adunați în careu, în jurul instructorilor (militari specializați și certificați în domeniul medical) români și americani, militarii cele două subunități, sau mai bine zis subunității mixte, erau atenți la explicații și încercau, practic să pună în aplicare procedurile specifice, explicate în detaliu: cum se oprește o hemoragie în funcție de tipul acesteia, cum se fixează un garou, cum se evaluează un rănit, cum poate fi evacuat rapid un rănit de pe câmpul de luptă, sau cum se transmite corect, rapid și eficient un raport de evacuare medicală (Medevac) etc. Simplu și eficient explicat, exersat și corectat pe loc, fiecare militar a parcurs acele tehnici specifice și a încercat să le aplice la standarde profesioniste.

Caporalul Marius Boşneag, sanitar în cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, ne prezintă principalele tehnici de acordare a primului ajutor pe câmpul de luptă. În timpul celor trei misiuni în Afganistan la care a participat, a acumulat experienţa necesară pentru a acţiona în mod prompt şi eficient în situaţii dificile.

În cadrul aceluiaşi curs, caporalul Flaningan din cadrul subunităţii americane participante la exerciţiu, ne relatează faptul că pentru a acţiona eficient într-o situaţie reală, cum ar fi cea dintr-un teatru de operaţii, de obicei durata cursului este de trei zile însă, dat fiind faptul că militarii au experienţa misiunilor în teatrele de operaţii, acest curs este mai mult un schimb de experienţă, prin care atât militarii americani, cât şi cei români, învaţă unii de la ceilalţi.

Eficiența cunoașterii acestor proceduri a fost demonstrată în cadrul misiunilor executate în teatrele de operații, deseori punerea în aplicare a lor a condus la salvarea unor camarazi, colegi sau chiar insurgenți.

Platinum Lynx 15-02 se desfășoară în perioada 6-10 octombrie și reprezintă un modul de instruire din cadrul exercițiului Black Sea Rotational Force 15 (BSRF), organizat de Forțele Terestre Române în parteneriat cu Corpul de Infanterie Marină al S.U.A. pentru Europa și Africa, parteneria început din anul 2010.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea