Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Curs brevetare mecanici conductori MLI 84M „Jderul”

Luni, 11/04/2022

              În perioada 21 martie – 8 aprilie, 42 soldați gradați profesioniști din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei" din Galați, Batalionul 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu" din Focșani și Batalionul 2 Infanterie Mecanizată „Călugăreni" din București au luat parte la cursul de brevetare mecanic conductor MLI 84M „Jderul", activitate organizată la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei".

              Instruirea, condusă de o echipă de instructori-mecanici conductori, a constat în parcurgerea unui program complex de pregătire teoretică și practică. Pe întreg parcursul perioadei de pregătire practică, militarii au avut oportunitatea de a se familiariza cu manșa mașinii de luptă a infanteriei dar și aprofundarea multor teme specifice cu grad mare de dificultate în executare precum: conducerea mașinii în teren cu pante și contrapante, conducerea prin treceri limitate, îmbarcarea mașinii pe remorcă sau trailer, conducere pe direcții și după repere, manevrarea mașinii în amplasament precum și ore de conducere pe timp de noapte.

              Ocuparea unei astfel de funcții – mecanic conductor MLI – reprezintă și impune în același timp o mare responsabilitate din partea celui de la manșa mașinii de luptă, însușirea noțiunilor de bază, formarea deprinderilor și dezvoltarea capacităților de exploatare a unei astfel de mașini impresionante ca destinație și gabarit (aprox 17 tone), cunoașterea și înțelegerea foarte clară a tuturor caracteriticilor tehnico-tactice ale mașinii sunt doar câteva dintre cele mai importante aspecte urmărite de către instructori pe tot parcursul cursului.

             La finalul celor 3 săptămâni de curs, întreaga activitate s-a finalizat cu susținerea examenului de absolvire și brevetare dar și partea practică, proba traseului la manșa mașinii de luptă. După examinarea teoretică și practică toti cei 42 de militari au primit mult râvnitul brevet de mecanic conductor MLI 84 M. Felicitări tuturor absolvenților și mult succes în continuare!

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea