Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Conferința anuală a Forțelor Terestre Europene - CEA 2022

Luni, 11/07/2022

                   Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă a participat, în perioada 6-9 iulie, la Conferința Forțelor Terestre Europene 2022 (Conference of European Armies - CEA), organizată de United States of Army Europe and Africa (USAREUR-AF), la Garmisch, Germania.

                   Conferința anuală a Forțelor Terestre Europene - CEA 2022 a reprezentat cea de-a 29-a manifestare internațională de acest gen, tema din acest an fiind ”Meeting the Challange of Large Scale Combat in Europe: Stronger Together!”, în cadrul căreia, șeful Forțelor Terestre Române modelând panelul cu tema ”Force Posture for the New Environment”, susținând totodată și o prezentare referitoare la actualul mediu de securitate.

                   În marja conferinței, generalul-maior Iulian Berdilă a avut o serie de întâlniri formale și informale de lucru cu partenerul american și cu șefii categoriilor de forțe similari ai statelor participante la activități, în vederea fluidizării planurilor de cooperare bilaterale și multinaționale pe termen scurt și mediu, conform angajamentelor internaționale, identificării unor activități de instruire în comun, relevante în actualul context geostrategic și oferirii posibilității altor națiuni de a participa la exercițiile organizate pe teritoriul național.

                   De asemenea, pe timpul discuțiilor purtate cu șeful Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii, generalul James C. McConville și Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Christopher G. Cavoli, au fost abordate subiecte referitoare atât la întărirea posturii aliate de apărare și descurajare în Regiunea Mării Negre, promovarea parteneriatului strategic din perspectiva atingerii obiectivelor naționale de securitate și a contribuției semnificative la securitatea și stabilitatea regională, cât și la continuarea executării exercițiilor bilaterale pentru recertificarea structurilor NATO de pe teritoriul Românieisau analizarea cooperării pe linia HIMARS.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea