Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Competiţie destinată experţilor militari în domeniul medical - Expert Field Medical Badge

Vineri, 12/09/2014
Locotenent-colonel Marcel Aramă

O echipă formată din personal medical din Forţele Terestre, a participat la competiţia destinată experţilor militari în domeniul medical “Expert Field Medical Badge (EFMB)”, organizată de Forţele Terestre ale Statelor Unite dislocate în Europa (USAREUR), care a avut loc la Grafenwöhr, Germania.

Forţele Tererstre Române au fost reprezentate la acest eveniment de locotenentul-colonel medic Daniel Ioan Ianc şi caporalul clasa a III a Cristian Gaibăr, care au concurat alături de cei aproape 350 militari, din care 40 au fost din cadrul ţărilor aliate. Dintre aceştia doar 137 au reuşit să parcurgă cu succes procesul extrem de riguros de evaluare. Finaliştii tuturor probelor au câtigat totodată dreptul de a purta una dintre cele mai prestigioase insigne ale Forţelor Terestre ale Statelor Unite, care se acordă pentru expertiză tehnică în domeniul sprijinului medical pe câmpul de luptă.

Rata de promovabilitate de 49% înregistrată în acest an, potrivit organizatorilor este fără precedent comparativ cu anii anteriori, când datorită gradului ridicat de dificultate a probelor şi exigenţei evaluatorilor, circa jumătate dintre concurenţi erau eliminaţi chiar după prima zi de concurs.

Locotenentul colonel medic Daniel Ioan şi caporalul clasa a III a Cristian Gaibăr sunt primii militari din Armata României care au încheiat cu success competiţia, obţinând mult apreciata insignă EFMB, acordată personal de comandantul Forţelor Terestre ale Statelor Unite, dislocate în Europa (USAREUR), general-locotenent Donald Campbell, pe timpul unei ceremonii care a avut loc marţi 10 septembrie.

*********************************************************************************************************************************************************

EFMB este insigna pe care Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii o acordă în semn de recunoaştere a competenţei şi performanţei personalului medical pe câmpul de luptă. Competiţia evaluează pregătirea medicală teoretică şi practică, rezistenţa fizică şi psihică precum şi capacitatea de a acţiona la nivelul standardelor de excelenţă, şi de a verifica deprinderile medicale şi de luptător.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea