- Home
- Despre instituţie
- Legislaţie
- Conducere SMFT
- Şeful Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitorul pentru resurse al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Director al Statului Major al Fortelor Terestre
- Organizare
- Repere istorice
- Programe şi strategii
- Calendar militar
- Misiuni internaţionale
- Contact
- Informaţii de interes public
- Media
- Înzestrare
- Arme
- Eroi
- Legături
- Posturi vacante

Comemorarea eroilor căzuți la Tabla Buții în Primul Război Mondial
Marţi, 09/08/2022
Militari din cadrul Bazei 2 Logistică „Valahia” au participat, în data de 6 august, alături de studenți din Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, la un ceremonial militar și religios prilejuit de comemorarea eroilor căzuți la Tabla Buții în Primul Război Mondial.
Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei prahovene Cerașu la monumentul care amintește de jertfa Armatei Române și la cimitirul militar care adăpostește mormintele soldaților români și străini participanți la luptele pentru apărarea trecătorii de la Tabla Buții.
La finalul ceremonialului, participanții au depus coroane de flori.
***
Istoria ne spune că numele locului, Tabla Buții, vine de la tablele ștanțate aplicate în trecut pe butoaiele de marfă la trecerea acestora prin punctul vamal care funcționa în zonă, încă de la crearea statelor feudale românești.
Trecătoarea urcă pe valea Teleajenului şi Telejenelului până la Tabla Buţii, la 1360 de metri, şi coboară spre nord la obârşia Buzăului, în Vama Buzăului, făcând legătura cu Ţara Bârsei.
La inițiativa preotului Ioan Ştefan Vasilescu din localitatea Slon, al cărui nume se leagă de ocrotirea memoriei eroilor de la Tabla Buții, începând cu anul 1922, pe data de 6 august, a fiecărui an, sunt organizate pelerinaje la cimitir și evenimente comemorative dedicate soldaților căzuți în primul război mondial.