Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Comemorarea Armistițiului de după Primul Război Mondial

Joi, 04/11/2021

               Joi, 4 noiembrie, la Cimitirul ”Eternitatea” -Careul Francez din Galați, a avut loc ceremonia de comemorare a celor 70 militari francezi și algerieni căzuți în luptele Primului Război Mondial.

               La activitatea organizată de Fundația IKON au luat parte și au depus coroane de flori reprezentanți militari și civili ai misiunii diplomatice a Ambasadei Franței din România, reprezentanți ai instituțiilor publice locale și militari din garnizoana Galați. În cadrul ceremoniei a fost adus un omagiu eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă şi a fost prezentat un istoric al prezenţei trupelor franceze pe frontul din apropierea Galaţiului, în timpul Primei Conflagraţii Mondiale.

                                                                                                             * * *

              Această zi, comemorată în fiecare an la 11 noiembrie - pentru marcarea păcii semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiegne,Franţa - ne amintește de Ziua Armistițiului- Marea Pace Mondială din 1918, eveniment ce a marcat încetarea luptelor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 - cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea