Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Combined Resolve II ROT 14-04 - Conterisurgency Training (COIST)

Luni, 19/05/2014
Maior Ion Adrian Curiman şi căpitan Daniel Nistor

Premergător acţiunilor tactice cu trupe în teren, din cadrul exerciţiului “Combined Resolve II ROT 14-04”, care urmează să se desfăşoare în perioada imediat următoare un grup de militarii români au parcurs, în perioada 14-15 mai, modul de pregătire în contrainsurgenţă.

Conceptul de contrainsurgenţă a început să fie din ce în ce mai des utilizat în cadrul operaţiilor desfăşurate în teatrul de operaţii din Afganistan, iar cursul oferă o bună perspectivă asupra elementelor specifice de anliză şi prelucrare a informaţiilor relevante pentru structurile de specialitate, asigurând integrarea elementelor definitorii în procesul de luare a deciziei şi analiza detaliată a factorilor esenţiali care pot afecta/influenţa desfăşurarea operaţiilor de stabilitate şi sprijin sau altor acţiuni militare.

Conterisurgency Training este un curs folositor în primul rând pentru comandanţii de subunităţi de nivel companie – ne-a mărturisit căpitanul Răzvan Vătavu, ofiţer în cadrul statului major al detaşamentului, participant la instruire – mai ales în cazul operaţiunilor de stabilitate şi sprijin. Am beneficiat de o prezentare foarte bine structurată, iar în partea practică am putut observa eficienţa alogoritmului de analiză şi a procesului de filtrare a informaţiei pentru reducerea elementelor redundante”.

„Obiectivul cursului este de transmite cunoştinţele de bază militarilor pentru a putea organiza echipe de suport şi analiză a informaţiilor (Intel) la nivel companie. De obicei, este un curs care se efectuează împreună cu acesta, cu o durată ceva mai mare, aproximativ o săptămână însă, timpul fiind destul de scurt, am condensat partea teoretică şi am pus un accent mai mare pe partea practică. Cunoştinţele dobîndite acum nu sunt cunoştinţe care să poată fi aplicate doar la acest exerciţiu, ele pot fi utilizate cu succes, atât în cadrul operaţiilor de contrainsurgenţă, cît şi în cazul operaţiunilor cu grad ridicat de risc. Cursul permite transmiterea unui set sintetizat de informaţii, o pregătire la nivel de subunitate tip companie, care poate acţiona independent într-o zonă, având totodată o celulă de informaţii pregătită pentru a face faţă acestui gen de ameninţări” a precizat Zachary Kramer, instructor în cadrul centrului de instruire din Hohenfels.

Cursul încearcă să creeze un alogoritm specific de lucru, standardizat, bazat pe proceduri, care să uşureze, atât procesul de analiză a informaţiilor, cât şi schimbul de informaţii între subunităţile de nivel mic. Importanţa analizării tuturor elementelor definitorii este crucială, iar partea dificilă o reprezintă stabilirea elementelor relevante pentru subunitatea/unitatea care desfăşoară operaţiile militare în zonă, acest curs încercând să prezinte o modalitate de lucru standardizată care poate uşura acest proces.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea