Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ceremonie dedicată Zilei Naționale a României la Statul Major al Forțelor Terestre

Vineri, 26/11/2021

În data de 26 noiembrie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT), s-a desfășurat, în prezența locțiitorului pentru Operații și Instrucție al șefului SMFT, colonelul Adrian Popescu și a directorului SMFT, colonelul Mihai Pîrva, ceremonia militară prilejuită de sărbătorirea Zilei de 1 Decembrie - Ziua Națională a României.

În cadrul activității, s-a dat citire mesajului șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-a prezentat semnificația Zilei de 1 Decembrie, colonelul Adrian Popescu conferind totodată, în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism, devotamentul și modul exemplar de îndeplinire a atribuțiilor pe timpul executării misiunilor specifice, unor ofițeri, maiștri militari și subofițeri din cadrul structurii ”Emblema de Merit În Slujba Păcii clasa a III-a”, ”Emblema de Merit În Serviciul Armatei României clasa a III-a” și ”Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”.

Activitatea s-a desfășurat în format restrâns, cu respectarea tuturor măsurilor pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

* * *

1 Decembrie - Ziua Națională a României este sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, mărturie sacră a împlinirii vocației de libertate și de unitate a poporului nostru în spațiul european. Marea Unire, înfăptuită în urmă cu 103 ani în granițele firești ale existenței noastre multimilenare, reprezintă un moment fundamental al istoriei moderne a României, rezultatul voinței și luptei românilor pentru realizarea unității naționale și statale.

Actul istoric de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, a consfințit afirmarea identității noastre în rândul națiunilor progresiste ale lumii și a fost posibil prin concentrarea tuturor energiilor creatoare și patriotice ale poporului de pe pământul vechii Dacii. Pentru înfăptuirea Unirii - idealul viu, ca o flacără aprinsă în sufletul românilor veacuri de-a rândul - și-au dat mâna atunci, într-un efort conjugat, inteligența politică, spiritul de dăruire și sacrificiu și conștiința acțiunii hotărâte puse în slujba poporului.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea