Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ceremonie și exercițiu demonstrativ al Forțelor Terestre americane dislocate în România

Miercuri, 03/08/2022

Locțiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Cristian Dan a participat sâmbătă, 30 iulie, alături de Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu și comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, generalul-maior Joseph McGee, la ceremonia de prezentare a Drapelului de luptă al unității americane, ce a avut loc în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța.

Cu acest prilej, forțe și mijloace aparținând Brigăzii 2 Combat Team din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate americane, dislocate în România în urma deciziilor Summit-ului NATO de la Madrid, au desfășurat un exercițiu demonstrativ, alături de militari ai Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi", din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești".

De asemenea, a fost organizată și o expoziție de tehnică ce a inclus elicoptere de atac, tancuri, transportoare amfibii blindate, elemente de artilerie și de artilerie antiaeriană, precum și echipament specific de geniu și de acordare a primului ajutor din dotarea subunităților române și americane participante la exercițiu.

***

Membrii Diviziei Aeropurtate 101 (Asalt Aerian) au început să sosească la baza aeriană „Mihail Kogălniceanu" în luna iunie. Unitățile sunt aici în sprijinul misiunii Corpului V al Forțelor Terestre ale SUA de a întări flancul estic al NATO și de a participa la exerciții multinaționale, împreună cu aliații și partenerii din Europa. În total, aproximativ 4.700 de soldați ai Diviziei 101 Aeropurtate vor fi dislocați în baze militare din Europa.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea