Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ceremonia de reîntoarcere din Afganistan a militarilor Grupului de comandă românesc Zabul şi Batalionului 1 Manevră “Golden Lions”

Joi, 27/06/2013
Dragoş Anghelache

După mai bine de şase luni de misiune în Teatrul de Operaţii Afganistan, militarii din Batalionul 1 Manevră "Golden Lions" s-au adunat din nou pe platoul unităţii din Cetatea Aradului pentru a raporta "Misiune îndeplinită".

La ceremonia militar-religioasă organizată cu ocazia acestui eveniment a participat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Mircea Savu, reprezentanţi ai eşaloanelor superioare Batalionului 191 Infanterie, precum şi ai administraţiei publice locale.

După trecerea în revistă a unităţii şi intonarea imnului naţional, s-a desfăşurat apelul general, unde toţi militarii au răspuns "prezent", apoi s-a oficiat serviciul religios de către un sobor de preoţi. La sfârşitul slujbei colonelul Păşcuţă s-a aderesat militarilor batalionului şi invitaţilor spunând că misiunea din Afganistan a avut o particularitate care o face cu totul diferită de cele executate anterior de către militarii români, întrucât concomitent cu executarea misiunilor obişnuite, militarii bănăţeni au pus în aplicare planul de redislocare şi reconfigurare a întregii zone de responsabilitate a batalioanelor de manevră.

"Transferul celor şase baze înaintate din zona de responsabilitate s-a realizat concomitent cu construirea şi menţinerea încrederii populaţiei afgane în forţele dee securitate ale Armatei Naţionale Afgane şi Guvernului Afgan. De asemenea, am depus eforturi conjugate pentru ca populaţia să nu simtă o diminuare a intensităţii executării misiunilor şi a prezenţei ISAF în zona de responsabilitate ci, dimpotrivă, să ne perceapă în continuare ca pe un simbol de securitate şi stabilitate" a încheiat colonelul Păşcuţă.

La rândul său, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, le-a adresat militarilor felicitări pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunea şi le-a urat bun-venit acasă. Dumnealui a apreciat că militarii noştri au prins o perioadă grea pentru executarea misiunilor "Pentru că, întotdeauna, primăvara, se activează celulele insurgente din Afganistan", motiv pentru care "au avut multe intervenţii făcute cu profesionalism şi cu misiunea îndeplinită".

Ministrul Mircea Duşa a apreciat că perioada în care militarii bănăţeni şi-au executat misiunea a fost mai complicată şi pentru că au trebuit să predea diferite baze înaintate de operaţii către statul afgan, ceea ce a însemnat un efort în plus pentru ei dar "Profesionalismul şi pregătirea pe care o au militarii români permite ca orice misiune pe care Ministerul Apărării Naţionale sau conducerea ISAF o ordonă, poate fi îndeplinită".

Militarii sosiţi din Teatrul de Operaţii Afganistan, vor parcurge o perioadă de recuperare după misiune, îşi vor efectua concediile, apoi vor relua pregătirea obişnuită care se execută zilnic, în conformitate cu programul unităţii.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea