Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ceremonia de predare-primire şi sărbătorirea a 15 ani de existenţă Batalionului mixt româno-ungar de menţinere a păcii

Marţi, 24/09/2013
Căpitan Daniel Nistor

Ceremonia de predare-primire şi sărbătorirea a 15 ani de existenţă Batalionului mixt româno-ungar de menţinere a păcii a avut loc în data de 20 septembrie în localitatea Hodmezovasharhely şi în data de 23 septembrie în Cetatea Aradului, garnizoana de dislocare al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”.

La activitate au participat locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ion Ungureanu, comandantul Forţelor Terestre Ungare (şi locţiitor al Comandantului Comandamentului Întrunit al Forţelor Armate Ungare), general de brigadă Gabor Borondi, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din garnizoanele Arad şi Timişoara.

Comanda batalionului a fost preluată de către parte română, locotenent-colonelul Laszlo Fabian predând comanda locotenent-colonelului Iulian Daniliuc, comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, recent întors din misiune din teatrul de operaţii din Afganistan.

„Batalionul mixt româno-ungar de menţinere a păcii constituie o premieră la nivel regional, fiind prima structură mixtă înfiinţată sub această formă, a cărei menire este asigurarea securităţii şi stabilităţii regionale... Am avut şi avem multe de învăţat unii de la alţii. Dezvoltarea abilităţilor şi capabilităţilor profesionale sunt vizibile, dar şi confirmate în misiunile naţionale şi aliate”, a transmis celor prezenţi la activitate generalul-maior Ion Ungureanu, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre.

„Experienţa dobândită de militarii români şi maghiari prin participarea la misiuni, separat, în teatrele de operaţii, este un plus de experienţă adusă Batalionului mixt româno-ungar de menţinere a păcii, care va contribui la creşterea interoperabilităţii. Această iniţiativă trebuie să continue, atât prin exerciţii în comun, cât şi printr-o misiune împreună”, a declarat generalul de brigadă Gabor Borondi, comandantul Forţelor Terestre Ungare (şi locţiitor al Comandantului Comandmentului Întrunit al Forţelor Armate Ungare).

*******

În octombrie 1997, Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” a fost nominalizat pentru constituirea Batalionului mixt româno-ungar de menţinere a păcii.

În 20 martie 1998, la Budapesta, a fost semnat Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungariei privind înfiinaţarea Batalionului mixt româno-ungar de menţinere a păcii, acord ratificat de Parlamentul României.

Scopul acestei structuri militare mixte era de creştere a capacităţii celor două părţi de a coopera în vederea participării, în comun, la misiuni de menţinere a păcii sau umanitare, sub autoritatea ONU, NATO, OSCE sau UE.

Anul 1999 a deschis seria exerciţiilor şi aplicaţiilor tactice desfăşurate în comun de militarii celor două naţiuni, cu un exerciţii de comandament cu transmisiuni „Opening windows RO-99”, la care au paticipat cîte 50 de militari din fiecare naţiune.

Anul 2013, a continuat seria exerciţiilor şi aplicaţiilor tactice, cu exerciţiul Wise Foresight 2013- HUN, un exerciţiu asistat de calculator desfăşurat în perioada 16-19 septembrie, în garnizoana Hodmezovasharhely, locul de dislocare al modulului ungar. Exerciţiul a reprezentat un schimb de experienţă privind misiunile executate de cele două unităţi în teatrul de operaţii din Afganistan, vizând totodată şi actualizarea procedurilor standard de operare dintre cele două structuri.

În cei 15 ani de existenţă Batalionul mixt româno-ungar de menţinere a păcii a desfăşurat numeroase exerciţii în comun, de comandament, cu trupe în teren, asistate de calculator sau combinate, atât pe teritoriul Ungariei (2000, 2002, 2005, 2007, 2011, 2013), cât şi pe teritoriul României (1999, 2000, 2003, 2006, 2008).

Batalionul are în compunere un comandament mixt, modulul român şi modulul ungar, formate din efective şi subunităţi de valoare egală de aproximativ 450 de militari din partea fiecărei naţiuni. Comandantul batalionului, locţiitorul, şeful de stat major şi comdandantul companiei stat major se rotesc anual.

Activităţile de instruire în comun se vor desăşura în continuare conform planificării, în baza acordului bilateral încheiat între cele două state partenere.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea