Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ceremonia de deschidere a exerciţiilor multinaţionale ”Danube Express 14” și ”Platinum Lynx 15-02”

Luni, 06/10/2014
Maior Adrian Curiman

Luni, 6 octombrie, în Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a exerciţilor tactice cu trupe în teren şi cu trageri de luptă „Danube Express 14” şi „Platinum Lynx 15-02”.

Timp de două săptămâni aproximativ 1000 de militari şi 400 de mijloace tehnice din cadrul unităţilor subordonate Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” şi elemente de sprijin, se instruiesc alături de militari din cadrul armatelor Marea Britanie și S.U.A.

”Avem posibilitatea să ne instruim într-o manieră integrată, iar aceste două exerciţi reflectă disponibilitatea membrilor alianţi NATO de a se pregăti în comun şi a se disloca în timp foarte scurt. Avantajul de a ne instrui împreună este acela de a crea un grad de interoperabilitate sporit. Putem pune în aplicare acele proceduri comune pe care să le vedem dacă funcţionează ş să le validăm. Nu în ultimul rând avem posibilitatea de a exersa capacitatea de comandă-control într-un mediu multinaţional" – ne-a declarat directorul exerciţiului ”Danube Express 14”, colonelul Ciprian Marin.

Scenariul este unul fictiv, bazat pe ducerea luptei de apărare pe poziţii de către o structură de forţe constituită din subunităţi de infanterie mecanizată, tancuri, artilerie terestră şi antiaeriană, cu sprijinul unor subunităţi de cercetare şi al forţelor aeriene.

”Aşteptăm cu nerăbdare să ne instruim cu militarii români în cadrul acestor exerciţii. Dorim să ne împărtăşim reciproc experienţele profesionale pentru o instruire cât mai apropiată de câmpul de luptă real. Este pentru prima dată când ne instruim alături de militari români din acest batalion ş ne dorim ca în poligonul din Smârdan să reuşim să ne îndeplinim toate obiectivele de instruire propuse," a declarat comandantul companiei de Infanterie Marină, căpitanul Alexander Luedtke.

”În cadrul acestui exerciţiu ne vom antrena pe baza unui scenariu tactic care ne oferă condiţiile de instruire cît mai apropiate de mediu operaţional. Pentru noi este o ocazie excelentă de a ne antrena în acest mediu interoperabil, multinaţional care ne permite o trecere excelentă către exerciţiul Jaguar-14, care se va desfăşura în perioada imediat următoare. Suntem deosebit de bucuroşi de a ne instrui alături de militarii români şi americani. Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când miliarii britanici se instruiesc alături de militarii români şi acest fapt constituie un motiv în plus să acordăm o importanţă deosebită acestui exerciţiu" – a ţinut să precizeze comandantul companiei britanice, maiorul Jon Ayre.

 Planificate cu un an înainte, cele două exerciţii îşi propun să menţină şi îmbunătăţească nivelul de instruire al militarilor participanţi, precum şi să dezvolte nivelul de interoperabilitate între militarii armatelor României, Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii. Partea de final a ceremoniei a constat într-o scurtă prezentare a tehnicii şi armamentului care vor fi utilizate în cadrul acestor două exerciţii.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea