Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ceremonia de acordare a „Emblemei de Onoare a Forțelor Terestre” la Corpul V al Forţelor Terestre ale SUA

Sâmbătă, 15/10/2022

Joi, 13 octombrie, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, a efectuat o vizită la sediul comandamentului Corpului V al Forţelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii, din Fort Knox, Kentucky. Cu acest prilej, șeful Forțelor Terestre Române a decorat, în cadrul unei ceremonii, Drapelul de Luptă al unității și șase militari cu „Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”.

"Trebuie să recunoaștem importanța Corpului V și a personalului acestuia în realizarea posturii de descurajare pe flancul estic al Alianței, drept pentru care am fructificat această oportunitate de a veni la Fort Knox și de a-mi exprima aprecierea față de contribuția dumneavoastră la ridicarea nivelului de instruire și interoperabilitate al Forțelor Terestre Române pe timpul executării exercițiilor multinaționale, profesionalismul incotestabil și aptitudinile de comandă demonstrate în timpul dislocării în România", a menționat generalul-maior Iulian Berdilă.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența Victory Corps Deputy Commanding General, generalul-maior Jeffrey Broadwater, care a salutat prezența șefului Forțelor Terestre Române și a evidențiat importanța parteneriatului strategic cu România şi realizarea nivelului de interoperabilitate necesar prin instruire și exerciții cu toți partenerii.

În același context, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, a avut o serie de întrevederi cu lideri militari americani din cadrul U.S. Army Cadet Command, U.S. Army Human Resources Command și U.S. Army Recruiting Command. Astfel, șeful Forţelor Terestre Române a purtat discuții referitoare la modalitățile de asigurare a resursei umane atât de necesară oricărei instituții, cooperarea în domeniul managementului carierei cadrelor militare, precum și cooperarea privind optimizarea și eficientizarea procesului de recrutare a resursei umane.

Agenda discuțiilor a cuprins și dinamica mediului de securitate în Regiunea Mării Negre și importanța Forțelor Terestre Române în menținerea stabilității regionale. Forțele Terestre Române investesc continuu în armament, tehnică și echipamente moderne, concomitent cu pregătirea și instruirea resursei umane în vederea utilizării acestora. Resursa umană constituie un vector important în buna funcționare a sistemului militar și pentru asigurarea condiţiilor de interoperabilitate cu armatele celorlalte ţări membre NATO.

***

Prezența Corpului V în Europa permite forțelor terestre americane să participe, împreună cu aliații și partenerii, la exerciții și antrenamente, realizându-se astfel dezvoltarea capabilităților cu nivel ridicat de operativitate și creșterea interoperabilității între aceștia, în vederea descurajării potențialilor adversari.

Parteneriatul strategic româno-american reprezintă unul dintre principalii piloni ai apărării și securității naționale. Acest parteneriat, fondat acum 25 de ani, a căpătat noi valențe, odată cu semnarea, în urmă cu 11 ani, a „Declarației comune privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite al Americii”, ceea ce a permis consolidarea și extinderea cooperării dintre Forțele Terestre Române și cele ale Statelor Unite al Americii.

De asemenea, urmare a deciziilor luate, în acest an, la Summit-ul NATO de la Madrid, Statele Unite sunt prezente cu trupe în Europa, inclusiv în România, ceea ce constituie o garanție esențială pentru întărirea apărării împotriva riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, regionale și colective, atât în cadru bilateral, cât și aliat.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea