- Home
- Despre instituţie
- Legislaţie
- Conducere SMFT
- Şeful Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitorul pentru resurse al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Director al Statului Major al Fortelor Terestre
- Organizare
- Repere istorice
- Programe şi strategii
- Calendar militar
- Misiuni internaţionale
- Contact
- Informaţii de interes public
- Media
- Înzestrare
- Arme
- Eroi
- Legături
- Posturi vacante

Centrul de Perfecţionare Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”, la ceas aniversar
Joi, 08/04/2021
În data de, 7 aprilie, la sediul Centrului de Perfecţionare Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” din Sibiu (CPATAA), în prezenţa șefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, a avut loc ceremonia militară şi religioasă dedicată aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea „Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu”.
La ceremonie, care s-a desfăşurat cu respectarea strictă a tuturor măsurilor de prevenire şi combatere a pandemiei noului coronavirus, au participat comandanţii structurilor militare din garnizoana Sibiu, reprezentanţii autorităţilor publice locale şi alţi invitaţi.
În cadrul activităţii, în semn de apreciere a profesionalismului şi rezultatelor importante obţinute de personalul structurii în îndeplinirea atribuţiilor şi misiunilor specifice, Drapelul de Luptă al unităţii a fost decorat cu „Emblema de Onoare a Armatei României”, moment urmat de citirea mesajului șefului Statului Major al Apărării şi înmânarea, de către generalul-maior Iulian Berdilă, a „Emblemei de Onoare a Armatei României” şi „Emblemei de Onoare a Forţelor Terestre” unor ofiţeri din cadrul prestigioasei instituţii de învăţământ. De asemenea, a fost dezvelită Placa Comemorativă dedicată acestui eveniment.
Comandantul CPATAA, colonelul Alexandru Puiu, a precizat în discursul său că, deşi instituţia a trecut printr-o serie de reorganizări, impuse de necesităţile şi oportunităţile vremurilor, centrul a funcţionat neîntrerupt, asigurând formarea la înalte standard profesionale a numeroase generaţii de absolvenţi ai diferitelor forme de învăţământ. „Istoria centrului este una plină de dinamism şi transformări, care au marcat existenţa acestuia. Schimbările şi evenimentele petrecute de-a lungul anilor au adus unităţii un plus de experienţă şi maturitate în îndeplinirea misiunilor primate, iar prin rezultatele pozitive obţinute în mod constant, personalul centrului a poziţionat această structură în rândul elitei unităţilor de învăţământ militar”, a ţinut să menţioneze, colonelul Alexandru Puiu.
În cuvântul său generalul-maior Iulian Berdilă a mulţumit tuturor celor care astăzi, la ceas aniversar, atât din Armata României, cât şi din ţările aliate şi partenere, au adresat mesaje de felicitare şi au simţit o vibraţie interioară pentru Centrul de Perfecţionare Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”.
„Revin de fiecare dată cu o deosebită plăcere în această instituţie de învăţământ. Aniversarea de 140 de ani este un moment emoţionant pentru noi toţi, fiind marcată de trei fundamente. Recunoştinţa - pentru toţi cei care, de-a lungul timpurilor şi-au adus contribuţia la dezvoltarea acestor arme şi specialităţi militare, datoria - pentru că noi azi, participăm, pe lângă misiunile specifice, la efortul întregii naţiunii de a contracara riscurile pandemiei şi responsabilitatea, care, odată cu intrarea în dotarea structurilor Forţelor Terestre a unor sisteme de armament relevante pentru mediul de securitate în care ne aflăm, ne obligă să ne dezvoltăm şi în viitor deprinderile şi capabilităţile pe care le-am dobândit până în acest moment”, a ţinut să precizeze în cuvântul său șeful Statului Major al Forţelor Terestre.
* * *
Centrul de Perfecţionare Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”, moştenitorul de drept al primei instituţii de învăţământ de artilerie, este astăzi continuatorul tradiţiilor şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu, înfiinţată la București, la data de 7 aprilie 1881, prin Înaltul Decret nr.998 al Regelui Carol I.
La 25 iulie 1920, în baza Ordinului Ministerului de Război nr.2464, şcoala de Aplicaţie a Artileriei se mută la Timişoara, iar în 1940 la Pitești.
La 1 octombrie 1948, şcoala de Ofiţeri şi Subofiţeri de Artilerie din Pitești în garnizoana Sibiu.
La 26 octombrie 1970 s-a înfiinţat, la Sibiu, şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie „Ioan Vodă”.
Între anii 1991 și 1997 a funcţionat la Sibiu, în aceeaşi locaţie, Institutul Militar de Artilerie şi Geodezie „Ioan Vodă”.
Anul 1997 este unul de referinţă pentru învăţământul de artilerie: la 1 iunie s-a înfiinţat şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie şi Rachete „Ioan Vodă” şi şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie şi Rachete Antiaeriene.
La 15 august 2002, cele două instituţii au format împreună şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”, cu sediul în aceeași garnizoană.
Data de 1 august 2005 aduce o nouă modificare, prin înfiinţarea Centrului de Pregătire pentru Artilerie Terestră „Ioan Vodă” şi Centrului de Pregătire pentru Artilerie Antiaeriană „General Gheorghe Popescu”, în cadrul şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu”.
La 1 septembrie 2008, s-a înfiinţat, prin fuzionarea celor două centre de pregătire, Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”.
La 1 septembrie 2019, şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” şi Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” din compunere, se transformă în Centrul de Perfecţionare Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”, cu sediul în Sibiu.