Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Campania militară vrânceană pentru cetăţeni

Marţi, 22/10/2013
Locotenent Garofiţa Buzoianu

În cadrul Campaniei "În sprijinul aproapelui", iniţată de Brigada 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Principatelor”, Focşani, până la data de 18 octombrie 2013, un număr de 40 de militari din cadrul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată ”Căpitan Valter Mărăcineanu” au donat sânge la Centrul de Transfuzie Sangvină Vrancea.

Instituţia se confruntă cu o criză majoră de sânge, în special grupa AB IV, motiv pentru care directorul Centrului de Transfuzie Sangvină, medic Mioara Hanţă, şi-a declarat recunoştinţa şi aprecierea pentru gestul făcut de militarii vrânceni şi, totodată, speranţa ca această atitudine să fie un exemplu de urmat pentru toţi cei care îndeplinesc condiţiile necesare.

Apelurile făcute de către instutuţia medicală prin intermediul presei locale nu au rămas fără replică, astfel că personalul militar din Focşani a luat atitudine şi a fost iniţiată această campanie în sprijinul cetăţenilor din judeţul Vrancea.

Militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizată ”Căpitan Valter Mărăcineanu” care au făcut parte din această campanie consideră că este, în primul rând, datoria lor de cetăţeni români de a răspunde Prezent! unui apel umanitar şi, astfel, îşi îndeplinesc jurământul depus la îmbrăţişarea carierei de cetăţean aflat în slujba ţării.

Motivaţiile personale ale acestora sunt demne de laudă şi, în acelaşi timp, pline de modestie.

Plutonierul Cicovanu Marius a declarat că ”Este un gest pe care ar trebui sa îl facă orice om care are această posibilitate. Criza de donatori de sânge, existentă la nivelul întregii ţări, pe mine m-a motivat foarte mult. Trebuie luat în calcul şi faptul că donarea de sânge este benefică pentru organism – un donator de sânge prezintă un risc mai scăzut de apariţie a cancerului, iar şocul provocat de o eventuală pierdere de sânge este mult mai bine suportat de către acesta”. Referitor la beneficiile primite pentru cantitatea de sânge donată, acelaşi subofiţer a adăugat: Voi păstra şi voi dărui bonurile de masă unor persoane care vor avea nevoie de ele mai mult decât mine, cu ocazia sărbătorilor de iarnă”.

Caporalul Daniliuc Alexandru, un militar aflat încă la începutul carierei sale, şi-a motiovat dorinţa de a dona sânge drept ”un ajutor pentru cei care au nevoie. Cunoşteam că spitalele vrâncene au nevoie de sânge pentru transfuzii şi cred că am făcut un mic gest ca să pot salva viaţa oricui.”

De asemenea, printre cei prezenţi la Centrul de Transfuzie Sangvină Vrancea s-a aflat şi plutonierul Badiu Ionel, care este prezent anual la această instituţie. ”Nu doar în Afganistan trebuie să ne facem datoria”, a declarat militarul, ”trebuie să ţinem cont că avem o datorie şi faţă de semenii noştri. Suntem prezenţi alături de oameni în caz de inundaţii, iar când e vorba de salvat o viaţă, sângele tău contează şi pentru un alt om, nu numai pentru tine ”.

Toţi militarii care au răspuns acestui apel al Centrului de Transfuzie Sangvină Vrancea au participat la misiuni în teatrele de operaţii internaţionale, astfel încât conştientizează foarte bine criza de sânge din spitale.

Campania "În sprijinul aproapelui", iniţiată la nivelul garnizoanei Focşani, este în derulare, astfel că şi alţi militari din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată ”Căpitan Valter Mărăcineanu”, Focşani, vor fi aproape de cetăţeni şi vor răspunde încă o dată Servesc Patria!

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea