Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Brigada 9 Mecanizată ˝Mărăşeşti˝ la ceas aniversar

Joi, 02/10/2014
Locotenent-colonel Toni Ene

În conformitate cu prevederile Strategiei de Transformare a Structurii de Forţe a Armatei României şi în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. S - 47 din 28 aprilie 2009, la 01 octombrie 2009 a fost constituită, în garnizoana Constanţa, Brigada 9 Mecanizată.

Ca la orice început de drum, Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti” a reuşit în cel mai scurt timp să demonstreze că iniţiativa constituirii acestei mari unităţi, pe meleagurile dintre Dunăre şi Marea Neagră a fost pe deplin justificată.

Marea unitate asigură instruirea pentru menţinerea şi dezvoltarea nivelului de operaţionalizare a comandamentului şi unităţilor subordonate în vederea participării la pace la acţiuni de menţinere sau impunere a păcii în teatrele de operaţii externe în subordinea unor comandamente multinaţionale, iar în situaţii de urgenţă, la acţiuni de prevenire şi limitare a efectelor dezastrelor naturale pe teritoriul naţional.

Din momentul înfiinţării unităţii până în prezent, prin muncă devotată, dăruire şi profesionalism brigada s-a afirmat ca vector reprezentativ în executarea misiunilor pe teritoriul naţional sau în misiunile internaţionale de asigurare a păcii şi democraţiei, la mii de kilometri depărtare de ţară.

La aniversarea a cinci ani de la înfiinţare, Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti” se prezintă ca o structură bine definită, aptă să răspundă misiunilor ce îi revin în instruirea şi educarea efectivelor pentru formarea unor caractere puternice adaptabile la nou şi la nevoile de modernitate.

Pentru rezultatele deosebite obţinute în cadrul procesului de instruire şi pentru spiritul de corp dovedit de la înfiinţare şi până în prezent şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, a acordat Drapelului de Luptă al Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” Emblema de Onoare a Statului Major General. Distincţia a fost prinsă la hampa Drapelului de Luptă de general de brigadă Lucian Foca, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

"Aţi fost, sunteţi şi veţi rămâne un model de dăruire, eroismul şi profesionalismul dumneavoastră fiind unanim apreciat de către eşaloanele superioare dar şi de către aliaţii României", le-a transmis comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Lucian Foca.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea