Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Brigada 81 Mecanizată – 95 de ani de activitate

Joi, 06/02/2014

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general maior Nicolae – Ionel Ciucă a participat astăzi, 6 februarie a.c., în garnizoana Bistriţa, la ceremonialul militar şi religios prilejuit de decorarea Drapelului de Luptă şi de aniversarea a 95 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan".

La activitatea au participat şi comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, general de brigadă Adrian Tonea, foştii comandanţi ai brigăzii, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, parlamentari, şefii instituţiilor din sistemul naţional de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică, cadre militare în rezervă şi retragere, precum şi un mare număr de locuitori ai municipiului.

Comandantul Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, general de brigadă Dan – Florin Grecu a adresat un cuvânt de bun-venit tuturor participanţilor la această activitate.

În continuare a avut loc decorarea Drapelului de Luptă al brigăzii cu Ordinul Naţional “Pentru Merit”- în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, conform Decretului Prezidenţial nr.14 din data de 22.01.2014, semnat de preşedintele României.

Serviciul religios a fost oficiat de către Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului, Sălajului şi Maramureşului, împreună cu un sobor de preoţi.

În alocuţiunea rostită de către şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Nicolae Ciucă a subliniat faptul că este un privilegiu de a fi alături de militarii bistriţeni la acest ceas aniversar, militari care de-a lungul timpului au participat în toate Teatrele de Operaţii şi care şi-au făcut cu cinste datoria faţă de ţară chiar cu preţul vieţii. De asemenea, a felicitat întreg personalul cu această ocazie şi le-a urat mult succes în continuare.

Primul comandant al brigăzii în actuala organizare, domnul colonel (rez.) Constantin Tudorachi a rememorat momentele de început ale marii unităţi, care în timp a ajuns să fie un etalon în Forţele Terestre Române.
Un moment deosebit de emoţionant a constat în prezenţa la activitate a decanului de vârstă a celor care au servit în Regimentul 81 Infanterie, căpitanul (retr.) Roman Vasile, veteran de război, ajuns la venerabila vârstă de 101 ani. Cu acest prilej, prin ordin al ministrului apărării naţionale, domnul Roman Vasile a fost înaintat la gradul de maior în retragere şi i-a fost conferită Emblema de Onoare a Armatei Române, cu însemn de pace.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea unităţilor şi subunităţilor brigăzii, în acordurile Muzicii militare a garnizoanei, după care un pluton din cadrul Batalionului 812 Infanterie “Bistriţa” a prezentat un exerciţiu de mânuire a armamentului, iar cei prezenţi au avut posibilitatea de a vizita standurile cu tehnica şi armamentul din dotarea marii unităţi.

Cu acelaşi prilej au fost dezvelite 2 plăci comemorative dedicate aniversării a 95 de ani de existenţă şi a prezenţei militarilor de-a lungul timpului în garnizoana Bistriţa.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea