Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Batalionului 198 Sprijin Logistic „Prut” - 57 de ani în slujba Patriei

Luni, 15/11/2021

Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut” aniversează astăzi 57 de ani de existenţă. Evenimentul a fost sărbătorit printr-o ceremonie militară și religioasă, ce s-a desfășurat la sediul unității ieșene.

În alocuțiunea sa, locțiitorul comandantului Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, colonelul Ionel-Lucian Sandu a evocat cele mai importante momente din istoria camarazilor logisticieni și le-a mulțumit pentru modul profesionist în care s-au împlicat de-a lungul timpului în îndeplinirea obiectivelor ce le-au fost încredințate.

Cu acest prilej, comandantul batalionului, locotenent-colonelul Florin Schipor, a oferit certificate de mulțumire și diplome de merit unor militari și personal contractual civil, ce s-au remarcat în activitatea pe care au desfășurat-o.

Ceremonia a mai cuprins oficierea seviciului religios și un scurt moment artistic susținut de muzica militară a garnizoanei Iași.

La mulţi ani, camarazi logisticieni! Acriter et Fideliter!

* * *

Batalionul 198 Sprijin Logistic s-a fost înființat la data de 15 noimbrie 1964, prin transformarea și reorganizarea Companiei 265 Transport Auto din subordinea Diviziei 10 Mecanizată.

Până în anul 2001, batalionul a fost subordonat Diviziei 10 Mecanizată, în cadrul căreia a avut un rol esențial în asigurarea și aprovizionarea cu echipamente, executarea transporturilor și mentenanței, precum și asigurarea serviciilor de hrănire, cartiruire și asistență medicală a personalului.

Începând cu 1 ianuarie 2001, unitatea trece în subordinea Brigăzii 15 Mecanizate Teritoriale ,,Podu Înalt”, având ca misiune principală sprijinul logistic al marii unități, în vederea îndeplinirii misiunilor specifice și sprijinirea autorităților locale în caz de urgență, calamități naturale și alte dezastre.

În anul 2009, Batalionul 198 Logistic primește Drapelul de Luptă și denumirea onorifică „Prut”, ca o recunoaștere a meritelor și importanței în cadrul marii unități. În anul 2010, batalionul îți schimbă denumirea în Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut”.

Batalionul este structura de specialitate din subordinea Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, care organizează și execută activitățile de suport și sprijin în cadrul aplicațiilor tactice și a taberelor de instrucție desfășurate de către marea unitate, precum și pentru batalioanele din cadrul acesteia. La ceas aniversar, batalionul se prezintă ca o unitate bine structurată, pregătită și aptă pentru executarea misiunilor ce-i vor fi încredințate de către eșaloanele superioare.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea