- Home
- Despre instituţie
- Legislaţie
- Conducere SMFT
- Şeful Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitorul pentru resurse al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Director al Statului Major al Fortelor Terestre
- Subofiter de comanda al Statului Major al Fortelor Terestre
- Organizare
- Repere istorice
- Programe şi strategii
- Calendar militar
- Misiuni internaţionale
- Contact
- Informaţii de interes public
- Media
- Înzestrare
- Arme
- Eroi
- Legături
- Posturi vacante

Batalionul 495 Protecţia Forţei Vulturii Negri – Misiune îndeplinită în Afganistan!
Vineri, 06/03/2020
locotenent-colonel Dan Crişan
Ceremonia de repatriere a militarilor Batalionului 495 Protecţia Forţei „Vulturii Negri” / Paraşutişti „Căpitan Ştefan Soverth” care a avut loc, în data de 6 martie, pe platoul comandamentului Brigăzii 1 Mecanizată din Bucureşti, a fost punctul final în operaţia „NATO Resolute Support” din Afganistan, la care paraşutiştii au participat, începând cu luna august, anul trecut.
În prezenţa familiilor şi prietenilor luptătorilor, a ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a comandantului Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dorin Blaiu, a comandantului Comandamentului Forţelor Întrunite, general-maior Dorin Ioniţă, a altor generali şi ofiţeri din conducerea Statul Major al Apărării şi Statului Major al Forţelor Terestre, militarii români au raportat, în urma apelului solemn, că efectivele unităţii dislocate în teatrul de operaţii sunt, în întregime întoarse acasă. A fost unul din cele două obiective majore ale comandantului Batalionului 495 Protecţia Forţei „Vulturii Negri”, locotenent-colonel Cezar Cucoş, la plecarea în misiune. Cel de-al doilea obiectiv, atins deplin, a fost îndeplinirea misiunii la cele mai înalte standarde, în parteneriat cu forţele din coaliţie şi de cele de securitate afgane. Pentru Batalionului 495 Paraşutişti „Căpitan Ştefan Soverth” a fost cea de-a patra participare internaţională, celelalte trei fiind realizate în Irak – „Operaţia Iraqi Freedom VIII”, în anul 2007, Afganistan – „Operaţia ISAF”, în anul 2012 şi, din nou, Afganistan – „Operaţia NATO Resolute Support”, în anul 2016.
Locotenent-colonel Cezar Cucoş, comandantul Batalionului 495 Protecţia Forţei: „faptul că suntem în formaţie, acum, în efectiv complet, nu înseamnă că a fost uşor. Două misiuni asumate în Kandahar şi Kabul, cu ameninţări diferite şi complexe, au creat situaţii dintre cele mai complicate, de altfel, specifice Afganistanului de astăzi. Am acţionat pe timpul alegerilor prezidenţiale, pe timpul controversatelor negocieri de pace din toamna trecută sau atunci când o ţară vecină ameninţa public că va ataca bazele americane, aflate pe teritoriul Afganistanului, acolo unde noi ne aflam şi asiguram protecţia forţelor coaliţiei. Salvarea vieţii unui important lider militar american şi a echipei sale de consiliere, pe timpul unui atac de tip „green on blue”, descoperirea unor importante depozite de rachete ale insurgenţilor şi găsirea unor dispozitive explozive improvizate amplasate pe rutele de patrulare rămân mărturii ale performanţei militarilor batalionului, în Afganistan. Zile şi nopţi de pregătire intensă în ţară, urmate de alte zile şi nopţi de misiuni, în condiţii de vară toridă sau de iarnă, în patrule, în puncte de acces ale bazelor militare sau în posturi au însemnat un efort deosebit pentru noi toţi. Iar dacă, la mai bine de un an de la declanşarea procesului de operaţionalizare nu am înregistrat vreun eveniment grav, care să afecteze iremediabil sănătatea militarilor, viaţa acestora sau succesul misiunii este, cred eu, un fapt care spune mult despre ceea ce prin maturitate, rigoare şi profesionalism, militarii Batalionului 495 Protecţia Forţei au reuşit să construiască profesional. În acest moment putem raporta, cu onoare: Misiune îndeplinită, în Afganistan! La final de misiune, suntem pe deplin recunoscători familiilor şi apropiaţilor noştri, cei pentru care, plecarea noastră, atât în perioada de pregătire, cât şi pe timpul dislocării în Afganistan, a însemnat mari eforturi suplimentare, emoţii şi dor. Gândurile şi încurajările celor dragi de acasă au contat foarte mult pentru moralul şi optimismul fiecăruia dintre noi şi pentru aceasta le mulţumim. Astăzi, bucuroşi, suntem cu toţii, din nou împreună.”
Defilarea militarilor Batalionului 495 Protecţia Forţei „Vulturii Negri”şi onorul pe care aceştia l-au prezentat invitaţilor civili şi oficialilor militari a fost actul prin care, simbolic, s-a încheiat o perioadă de intense acţiuni militare care au fost sintetizate în discursul şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu: „timp de şase luni, „Vulturii Negri” au executat 870 de misiuni de patrulare în aria de operaţii, din care 651 în parteneriat cu forţele afgane; 407 pe timp de zi şi 463 pe timp de noapte. Militarii români au raportat un succes răsunător pe 30 decembrie 2019, când au descoperit 23 de rachete calibrul 107 mm şi 25 de focoase. Una dintre principalele misiuni a fost asigurarea protecţiei echipelor de consiliere, pe care le-au însoţit în 810 patrule, în 6 locaţii planificate. Întregul efort în aria desemnată a reprezentat parcurgerea a 88.000 km, din care 2.500 au fost parcurşi debarcat. Fie că au acţionat în zona de apărare apropiată a Bazei Aeriene Kandahar, în Centrele de Instrucţie Afgane, în principalul punct de acces al Bazei Militare KAF sau în New Vance Complex Kabul, angajamentul, profesionalismul, responsabilitatea şi loialitatea demonstrate de militarii batalionului pe perioada pregătirii şi execuţiei misiunii au făcut ca Armata României să fie percepută ca partener de încredere în cadrul NATO”.