Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Batalionul 2 Infanterie ˝Călugăreni˝ – în inima Carpaţilor

Marţi, 03/03/2015
Locotenent-colonel Ovidiu Lungu

Ca parte a activităţilor de instrucţie planificate de către Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", pentru menţinerea nivelului de operaţionalizare, în perioada 16-27 februarie 2015, un detaşament de militari a participat la Tabăra de instrucţie la munte Diham 2015.
Activităţile s-au desfăşurat la o altitudine de aproximativ 1400 m, cu zăpadă de peste 70 centimetri, temperaturi constant sub -5OC, deci un mediu propice pentru instruire montană pe timp de iarnă.
Obiectivele de instrucţie pe care le-am stabilit au fost realist trasate şi au vizat în special dezvoltarea capacităţii de rezistenţă la efort fizic a militarilor; antrenarea subordonaţilor în planificarea şi desfăşurarea acţiunilor militare în teren muntos împădurit pe timp de iarnă; perfecţionarea cunoştinţelor şi dezvoltarea deprinderilor practice necesare pentru acordarea primului ajutor rănilor specifice anotimpului rece; orientarea în teren muntos-împădurit, instrucţia pe schiuri, executarea şedinţelor de tragere specifice cu armamentul de infanterie şi nu în ultimul rând creşterea coeziunii subunităţilor participante la tabără de instrucţie.
Ţinând cont că a fost prima misiune pe distanţe mari planificată în anul 2015, secundar mi-am îndreptat atenţia către tinerii şoferi încadraţi în batalion. Au fost întrebuinţaţi la maxim deoarece în afara confortului pe care l-a oferit DN 1, în drumul spre tabăra din Diham au fost nevoiţi să conducă mijloacele auto din dotare în teren accidentat, pe alocuri greu accesibil fiind acoperit cu gheaţă.
Pentru îndeplinirea obiectivelor de instrucţie stabilite, activităţile planificate au respectat unul dintre principiile de baza ale instruirii ”de la simplu la complex, de la uşor la greu.”
În prima săptămână au fost executate în special teme de cunoaştere a particularităţilor acţiunilor militare în teren muntos pe timp de iarnă, executând exerciţii tactice de nivel subunitate, instrucţie de front pe schiuri şi activităţi cultural sportive.
Rezultatele primei săptămâni de instrucţie au fost extraordinare, iar acest lucru s-a observat în determinarea, plăcerea şi profesionalismul manifestate de militari pe timpul activităţilor desfăşurate. În acest sens, comandantul companiei, căpitan Adrian Mirea, afirma în cadrul uneia din şedinţele de coordonare desfăşurate că ”nu de multe ori de-a lungul carierei mele mi-a fost dat să văd plăcere şi determinare în acelaşi timp la militarii din subordine pe timpul instrucţiei.”
La propunerea ofiţerului responsabil de proiect din cadrul Batalionului 2 Infanterie ”Călugăreni” - maior Bogdan Năstase, în ziua de sâmbătă, 21februarie, a avut loc o activitate care a făcut ca toţi militarii participanţi la tabără de instrucţie precum şi militarii din tabăra de cercetare a Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava” să participe cu mândrie, respect şi pioşenie. Este vorba de o drumeţie în linişte organizată pentru a comemora amintirea celui care a fost plutonier Adrian Constantin Leu, căzut la datorie în data de 5 septembrie 2014 pe timpul exerciţiului multinaţional Saber Junction 14, JMRC Hohenfels – Germania, un camarad care iubea natura, era pasionat de tot ce însemna sportul, performanţa şi aventura, un CĂLUGĂREAN autentic, simbol de comportament şi profesionalism pentru mulţi dintre colegii lui. DUMNEZEU SĂ ÎL ODIHNEASCĂ!
În cea de-a doua săptămână gradul de complexitate al activităţilor de instrucţie a crescut, însă ritmul a fost la fel de susţinut şi după acelaşi standard de performanţă ridicat, cu comandanţi de plutoane dornici de afirmare, cu un dezvoltat spirit de competiţie între plutoanele companiei, ingrediente care au asigurat îndeplinirea în totalitatea şi în condiţii foarte bune a obiectivelor de planificare stabilite. Nivelul de dificultate al exerciţiilor a fost diferit - au executat la Instrucţia tactică exerciţii tactice cu trageri de luptă, nivel subunitate, cu rol de evaluare. Experienţa practică din prima săptămână care le-a facilitat militarilor înţelegerea şi adaptarea la condiţiile meteo şi de mediu le-a permis obţinerea cu uşurinţă a calificativelor FOARTE BUN.
Din păcate, condiţiile climaterice ale celei de-a doua săptămâni au fost mult mai provocatoare, având parte în această interval de timp atât de ploaie, lapoviţă şi ninsoare abundentă, ceaţă prin care nu puteai vedea nici la 10 paşi în faţă sau de drumuri alunecoase care au pus la grea încercare profesionalismul şoferilor.
Având în vedere toate cele enumerate mai sus, în calitate de comandant al Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” nu pot decât să mă declar mulţumit că am avut posibilitatea să le ofer subordonaţilor instrucţie de calitate, într-un mediu climateric şi geografic provocator, care de cele mai multe ori le-a solicitat la maxim capacitatea de rezistenţă la efort fizic prelungit. De asemenea sunt mulţumit şi de faptul că ne-am îndeplinit toate obiectivele de instrucţie stabilite la standarde de performanţă ridicate, cu riscurile identificate diminuate la maxim care au asigurat executarea instruirii în condiţii de maximă siguranţă. Nu în ultimul rând trebuie să apreciez efortul depus de cei care au asigurat sprijinul logistic real, şeful logisticii maior Iulian Chiricioiu şi a maistrului militar Ion Voicu care au făcut ca printr-o pregătire riguroasă şi organizare de excepţie să nu fie resimţit efortul depus pe timpul activităţilor de instrucţie.
În încheiere vreau să apreciez şi să mulţumesc comandantului Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, colonel Ovidiu Condruza pentru sprijinul acordat în scopul bunei desfăşurări a taberei de instrucţie precum şi plutonierului major Mihai Popescu, comandantul Obiectivului militar Diham care a făcut tot posibilul să ne asigure condiţii foarte bune de cazare şi hrănire pe toată perioada Taberei de instrucţie Diham 2015.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea