Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

ARGEDAVA 21 - Exerciţiu spectaculos de forţare a Fluviului Dunărea

Miercuri, 09/06/2021

             Peste 1300 de militari și sute de mijloace tehnice din forțele terestre, aeriene și navale au executat, în data de 8 iunie, întrunit, un exercițiu spectaculos de forțare a Fluviului Dunărea, în Raionul Frecăței, pe timpul exercițiului multinațional "ARGEDAVA 21".

            Înarmați cu mii de cartușe de manevră, infanteriștii și cercetașii au intrat în situație tactică, s-au îmbarcat pe transportoare amfibii blindate și pe bărci de asalt și au trecut Fluviul Dunărea prin plutire, executând foc asupra inamicului.

            Militarii au debarcat, au trecut printr-un culoar creat de geniști în zona minată și, sub focul constant al adversarului, forțele proprii au ocupat dispozitivul de luptă, acționând conform procedurilor pentru a respinge forțele inamice.

            Pentru că siguranța militarilor a fost pe primul loc, scafandrii au verificat atent zonele în care aceștia efectuau trecerile, iar ulterior, împreună cu sanitarii, au cooperat, în vederea intervenției în cazul producerii unui incident.

            În paralel, mașinile de luptă ale infanteriei, tancurile, artileria, mijloacele de apărare antiaeriană și camioanele cu resurse treceau Fluviul Dunărea, pe podul creat de geniști, pentru a-și ocupa locul in dispozitivul de luptă. Ulterior, s-a realizat sprijinul prin foc al forțelor terestre, alături de elicopterele, aeronavele supersonice, vedetele fluviale și navele purtatoare de artilerie participante la exercițiu. Un alt moment distinct a fost și desantul aerian al parașutiștilor în dispozitivul inamicului pentru a asigura reușita operației.

            În final, miliitarii participanți la exercițiu și-au îndeplinit obiectivele de instruire, observându-se o îmbunătățire substanțială a coeziunii dintre microstructuri, iar interoperabilitatea cu militarii din Republica Moldova a fost confirmată.

                                                                                         ***

           Acest exercițiu face parte din seria de exerciții "DACIA 21 LIVEX", unul dintre cele mai complexe evenimente de instruire ale Armatei României din ultimele trei decenii care integrează secvențe de pregătire a unor forțe românești, aliate și partenere, în context NATO și al parteneriatului româno-american, deopotrivă. Complexul de exerciții "DACIA 21 LIVEX" armonizează două componente principale de instruire în context multinațional - exercițiul NATO "STEADFAST DEFENDER 21", respectiv exercițiul "DEFENDER EUROPE 21". 

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea