Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Aniversare 101 ani plt. adj. (retragere) Dumitru Galea – veteran de război

Vineri, 31/05/2013
Locotenent-colonel Radu Sichim

O naţiune care se respectă îşi cinsteşte şi îşi omagiază actele istorice, dar şi pe făuritorii lor. Cu ocazia Zilei Veteranilor, sărbătorită în fiecare an la 29 aprilie, am aflat de existenţa în Timişoara a plt. adj. ret. Dumitru Galea. Nimic deosebit până acum, dar dacă vă spunem că este cel mai vârstnic veteran de război din judeţul Timiş, schimbă oarecum datele relatării noastre. Asta pentru că dânsul a împlinit vârsta de 101 ani sâmbătă 18 mai.

Desigur va aduceţi aminte de prietenii noştri de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timişoara, care au derulat mai multe proiecte în comun cu militarii bănăţeni. Şi de data aceasta ei ne-au fost alături şi săptămâna trecută, realizatorii emisiunii militare Uniţi sub Tricolor, împreună cu profesor Liliana Porojan şi mai mulţi elevi au făcut o scurtă vizită acasă la plt. adj. în retragere Dumitru Galea.

Mulţi veterani poartă astăzi pe pieptul lor diferite ordine şi medalii pentru faptele de bravură săvârşite pe câmpul de bătălie cu care ţara se mândreşte.

Anii au trecut, veteranii au îmbătrânit, au părul albit, dar şi astăzi îşi aduc aminte de ororile războiului, de foştii lor camarazi de care s-au despărţit datorită timpului.

Dumitru Galea reprezintă o mărturie vie a ceea ce s-a întâmplat în istoria noastră şi totodată este o importantă parte a tezaurului uman al Armatei Române, fiind printre ultimii supravieţuitori ai celei mai dure conflagraţii din istorie: al doilea război mondial.

Toţi cei prezenţi, am considerat ziua de 18 mai ca fiind o zi specială, consacrată drept moment de referinţă pentru a cinsti şi omagia pe unul dintre venerabilii ostaşi ai ţării, care ne-a învăţat de-a lungul timpului lecţia demnităţii şi a patriotismului.

Cu ocazia vizitei, prietenii noştri de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timişoara, au demonstrat încă o dată că veteranii de război merită preţuirea noastră şi trebuie să le continuăm idealurile, printr-o atitudine care să le cinstească memoria şi munca.

Elevii au oferit în dar un ceas, care spun ei, reprezintă legătura în timp între cele două generaţii şi de asemenea - respect, admiraţie şi nemărginită preţuire.

Este îmbucurător să vedem că indiferent cât de mult ne îndepărtăm în timp de evenimentele istorice nedorite, la care veteranii noştri au luat parte, generaţia tânără nu uită semnificaţia sacrificiului, fiind mereu recunoscători faptelor de patriotism ale înaintaşilor.

Prof. Liliana Porojan şi elevii Laurenţiu Boran şi Bogdan Pocol, de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, au avut prilejul să cunoască pe unul dintre veteranii de război, care alături de camarazii săi din trecut, a scris o părticică din istoria noastră, a României.

Exemplul veteranilor de război, pe câmpul de luptă ne obligă şi ne cere nouă, militarilor armatei române, să nu precupeţim niciun efort pentru a fi la înălţimea faptelor lor, iar când patria ne-o va cere, să răspundem la fel cum au făcut-o ei, veteranii de război, cu peste 6 decenii în urmă.

Eroii neamului sunt un simbol care trebuie cinstit şi venerat, o mărturie că poporul nostru, greu încercat de istorie, a găsit întotdeauna resursele necesare pentru a merge mai departe, chiar dacă preţul plătit a fost unul copleşitor.

Cu evlavie şi pioşenie ne închinăm în faţa domniilor voastre, stimaţi veterani de război, eroi ai neamului românesc!

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea