Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Alpiniada vânătorilor de munte - Festivitatea de deschidere

Marţi, 04/02/2014
Maior Dan Crisan

Marţi, 04 februarie, în cazarma Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” din Vatra Dornei, s-a derulat festivitatea de deschidere a concursului sportiv aplicativ-militar, Alpiniada de Iarnă a Vânătorilor de Munte, ediţia XI-a. La startul simbolic al competiţiei, în cadrul detaşamentului de defilare, s-au aliniat opt loturi sportive ale unităţilor şi marilor unităţi de vânători de munte din compunerea Forţelor Terestre.

Festivitatea de deschidere a fost condusă de preşedintele comitetului de organizare, colonel Florin Vică Obrinteschi, care a cerut participanţilor ca în evoluţia sportivă din Vatra Dornei să îşi păstreze, ca şi până acum, spiritul de fair-play. De asemenea, colonelul Florin Vică Obritenschi a exprimat că "alpiniada reprezintă o etapă de evaluare și validare a instrucției individuale și colective a structurilor de vânători de munte. Pregătirea acestora este asemănătoare trupelor speciale prin aceea că, în programul de instrucție, vânătorii de munte au ca obiective efectuarea unor trageri precise și în regim de viteză, executarea unor marșuri pe jos și pe schiuri, în munți, pe distanțe mari, acțiuni  în apărare și ofensivă și, în final, realizarea unor individualități luptătoare de necontestat".

Este de altfel și intenția şefului Statului Major al Forţelor Terestre care, prin organizarea unor astfel de activităţi aplicativ-militare, dorește să identifice structurile de vânători de munte cu nivelul cel mai performant, capabile să execute acţiuni militare în teren muntos şi în condiţii grele de teren, pe timp de iarnă.

Ediţia a XI-a a alpiniadei se va desfăşura în perioada 04 – 06 februarie şi constă în parcurgerea probelor de ştafetă, patrulă şi triatlon militar. Concursul se va încheia în data de 07 februarie, prin desfăşurarea festivităţii de premiere a celor mai bune loturi de vânători de munte din ţară la această dată.

Potrivit regulamentului de desfăşurare a alpiniadelor, Statul Major al Forţelor Terestre organizează în fiecare an Alpiniada Vânătorilor de Munte, prin alternanţă, vara şi iarna. În 2013, Alpiniada de Vară a Vânătorilor de Munte de la Predeal – Cheile Râşnoavei a fost câştigată de Batalionul 21 Vânători de Munte ”General Leonard Mociulschi”. În ediţiile a IX-a şi a VIII-a ale alpiniadei, respectiv cea de iarnă din 2012, derulată la Vatra Dornei, şi cea din vară din 2011, organizată în Câmpulung Muscel, de fiecare dată, pe prima treaptă a podiumului a urcat lotul sportiv al Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”. Menţionarea acestor prevederi regulamentare şi a campionilor din ultimele trei ediţii ale alpiniadei vânătorilor de munte este importantă datorită calităţii de transmisibilitate a cupei. Cupa „Alpiniada Vânătorilor de Munte” poate pierde această calitate şi va rămâne definitiv lotului care reuşeşte să obţină locul I la două ediţii succesive consecutive sau la trei ediţii alternative ale acestui concurs aplicativ-militar.

Prezentăm în tabelul de mai jos, loturile sportive campioane ale alpianiadelor, aşa cum au fost consemnate acestea, de-a lungul anilor, în paginile Revistei Forţelor Terestre.

Alpiniada de Iarnă a Vânătorilor de Munte, ediţia I Batalionul 20 Vânători de Munte, Bucegi / Padina

Alpiniada de Vară a Vânătorilor de Munte, ediţia II-a Batalionul 30 Vânători de Munte, Cheile Argeşului / Vidraru

Alpiniada de Iarnă a Vânătorilor de Munte, ediţia III-a Batalionul 33 Vânători de Munte, Cheile Postăvarului

Alpiniada de Vară a Vânătorilor de Munte, ediţia IV-a Brigada 4 Vânători de Munte, Cheile Postăvarului

Alpiniada de Iarnă a Vânătorilor de Munte, ediţia V-a Brigada 2 Vânători de Munte, Piatra Craiului

Alpiniada de Vară a Vânătorilor de Munte, ediţia VI-a Batalionul 17 Vânători de Munte, Cheile Bicazului

Alpiniada de Iarnă a Vânătorilor de Munte, ediţia VII-a Batalionul 22 Vânători de Munte, Cheile Râşnoavei / Diham

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea