Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

80 de ani de la înființarea primei structuri de logistică

Vineri, 11/03/2022

Astăzi, 11 martie, Batalionul 229 Sprijin Logistic „Cumidava” a împlinit frumoasa vârstă de 80 ani. Alături de distinși invitați, precum prefectul județului Brașov, primarul orașului Brașov, vice președintele Consiliului Județean Brașov, generali, cadre militare în rezerva și în retragere și comandanții altor structuri militare, la sediul batalionului a avut loc o ceremonie militară și religioasă de sărbătorire a tradițiilor militare.

În cadrul ceremoniei au fost prezentate mesajele de felicitare ale șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă și comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul maior Ciprian Marin. Totodată, cu acest prilej, Drapelul de Luptă al Batalionului 229 „Cumidava” a fost decorat cu „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”.

În semn de apreciere a profesionalismului în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredințate și a rezultatelor meritorii obținute în activitatea desfășurată, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, colonelul Marian Dragomir, a înmânat unor militari din cadrul structurii o serie de distincții.

Comandantul Batalionului 229 Sprijin Logistic „Cumidava”, locotenent-colonelul Pavel Nica, a oferit plachete aniversare reprezentanților autorităților publice locale și comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

* * *

La data de 10 martie 1942, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, prin „Ordinea de bătaie la război a comandamentului Brigăzii 2 Mixtă Munte” a luat ființă „Comandamentul Grup Servicii” prima structură logistică de nivel batalion din istoria vânătorilor de munte.

Începând cu anul 1964, structura de nivel batalion este redusă la nivel de companie, aceasta purtând diverse denumiri, dar având în esență aceeași misiune: asigurarea sprijinului logistic pentru unitățile luptătoare dar și pentru comandamentul și subunitățile Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

În anul 2001, necesitatea reînființării unei structuri de nivel batalion de sprijin logistic în cadrul marii unități tactice, a condus la apariția, la 01 Aprilie 2001, a Batalionului 229 Logistic, redenumit ulterior Batalionul 229 Sprijin Logistic, unitate care în anul 2007 a fost certificată și afirmată ca structură logistică de nivel batalion în cadrul structurii de forțe NATO.

Deși nu a fost dislocat într-un teatru de operații, ca structură de sprijin logistic, un număr însemnat de militari din cadrul batalionului a participat la misiuni atât în teatrele de operații din Irak, Afganistan și Balcani cât și în misiuni pe continentul African sub egida ONU.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea