Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

31 mai - Ziua Armei Geniu

Vineri, 30/05/2014
Locotenent-colonel Marcel Aramă

Sâmbătă, 31 mai, militarii din Forţele Terestre aniversează 155 de ani de la înfiinţarea armei geniu, armă cu vechi tradiţii în Armata României, ale cărei contribuţii sunt esenţiale atât în asigurarea sprijinului pe timpul operaţiilor Forţelor Terestre cât şi pe timpul intervenţiei la situaţii de urgenţă civile ori de câte ori a fost nevoie, în special la inundaţii, deszăpeziri şi alunecări de teren. 

Manifestările dedicate acestei aniversări s-au desfăşurat joi, 29 mai a.c., în Bucureşti şi în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate structuri de geniu şi au inclus expoziţii de tehnică şi echipamente specifice, exerciţii demonstrative ale unor subunităţi EOD (Explosive Ordnance Disposal ) şi EODD (Explosive Ordonance Detecting Dogs), sesiunea de comunicări ştiiţifice cu tema “Arma Geniu – Tradiţii şi perspective ”, lansarea numărului aniversar al “Revistei Armei Geniu”, expoziţii foto cu aspecte relevante din misiunile geniştilor, ziua porţilor deschise, precum şi acordarea de distincţii şi diplome onorifice militarilor din arma geniu care s-au remarcat prin calitaţi profesionale şi morale deosebite.

În capitală, ieri, 29 mai, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă însoţită de depuneri de corone şi jerbe de flori la Monumentului Eroilor Armei Geniu şi la bustul Maior Panait Donici. O retragere cu torţe executată de un detaşament al Batalionului 96 Geniu pe itinerariul: Monumentul Eroilor Armei Geniu – Şoseaua Cotroceni – Splaiul Independenţei – B-dul Eroilor, Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”) a încheiat seria manifestărilor dedicate Zilei Armei Geniu.

La activităţi au fost invitaţi comandanţii structurilor de geniu din Forţele Terestre, militari activi, în rezervă şi în retragere, veterani de război.

***

În anul 1929, în memoria eroilor armei geniu din războiul de reîntregire a neamului, în Bucureşti a fost ridicat Monumentul Eroilor din Arma Geniu, la împlinirea a 70 de ani de existenţă a acesti arme , prin contribuţia voluntară a tuturor ofiţerilor de geniu din armata română. Specificul armei este redat prin statuile a patru ostaşi genişti, reprezentând specialităţile armei geniu: pionieri, căi ferate, pontonieri şi telefonişti-telegrafişti. Pe soclu se află inscripţia: "Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătaie pentru întregirea neamului", iar într-un medalion montat pe treptele monumentului stă scris: "EROILOR DIN ARMA GENIULUI 1916-1919".

În urma creşterii impresionante a ameninţărilor specifice din teatrele de operaţii a apărut o nouă specialitate a armei geniu – EOD ,,Explosive Ordonance Disposal”. Ca urmare, au fost create structuri cu responsabilităţi permanente la pace, capabile să îndeplinească misiuni specifice în teatrele de operaţii în condiţii de deplină interoperabilitate cu structurile similare din cadrul Alianţei, concomitent cu dezvoltarea unui sistem performant de pregătire a specialiştilor necesari pentru aceste intervenţii.

Trupele de geniu au dat armatei române, culturii, ştiinţei şi administraţiei de stat personalităţi de certă valoare: un mareşal (Constantin Prezan), un prim –ministru (gl. Artur Văitoianu), opt miniştri de război, patru miniştri la departamentul lucrărilor publice, zece şefi ai Marelui Stat Major, peste treizeci de ataşaţi militari, şapte membrii ai Academiei Române, un membru al Societăţii Regale de Ştiinţe din Londra ( C. Avram ) şi mai mulţi membri ai academiilor de artă sau ştiinţe din S.U.A., Italia, Franţa şi Germania.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea