Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

„Militar pentru o zi” la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”

Marţi, 17/10/2023

          În această săptămână, 11 elevi de clasa a VIII-a, din cadrul mai multor școli din județul Galați, au participat la proiectul „Militar pentru o zi", activitate ce a presupus integrarea acestora în cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei", structură din organica Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor".

          Proiectul „Militar pentru o zi" a reprezentat o noutate, dar și o provocare, atât pentru militarii structurii, cât și pentru cei 11 elevi, băieți și fete, participanți. Cum unitatea se află dislocată în Centrul Secundar pentru Luptă „Smârdan", pentru a participa la exercițiul „JUSTICE SWORD 23.II", copiii au trăit experiența „cătăniei" în adevăratul sens al cuvântului! Astfel, după ce s-au prezentat la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei" pentru a primi uniforma militară, elevii participanți au vizitat, mai întâi, Sala de tradiții a unității și s-au familiarizat cu sediul comandamentului, pentru ca mai apoi să fie îmbarcați în autocar și dislocați în tabăra de instruire din poligon. Imediat după identificarea spațiilor de cazare, copiii au fost integrați în programul taberei și au participat la diferite activități, precum servitul mesei alături de infanteriștii gălățeni și apelul de seară. La finalul zilei, sintagma militară „STINGEREA!" a căpătat sens. În cea de-a doua zi a proiectului, elevilor li s-a dat deșteptarea la ora 05.30, cu o înviorare pe măsură, la o temperatură de doar 3 grade Celsius.

          După micul dejun, raportul și inspecția de dimineață, arborarea drapelului în tabăra unității, „micii militari" au asistat la ceremonialul deschiderii exercițiului „JUSTICE SWORD 23.II". La finalul ceremoniei, elevii s-au integrat în programul structurii și s-au instruit alături cercetașii gălățeni. Totodată au avut ocazia de a participa la un exercițiu de tip STX al infanteriștilor și au făcut cunoștință cu „bizonul" gălățean - tancul TR 85 M1 din dotarea Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă", căruia i-au putut observa adevărata putere pe timpul tragerilor de luptă. După masa de prânz, au stat de vorbă cu membrii statului major al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei", au vizitat centrul de operații tactice, iar la finalul activităților au primit patch-ul „300", diplome de participare și și-au luat rămas bun de la „camarazi", mergând acasă cu amintiri cel puțin interesante, după ce au fost „militari pentru o zi".

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea