Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

”Gheparzii de fier” instrucție la -15°C

Miercuri, 29/12/2021

                În această săptămână, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană "Gheparzii de fier", dislocați în Polonia, au executat un exercițiu de rezolvare a unei situații tactice de nivel baterie.

                Exercițiul s-a desfășurat în poligonul Wierzbiny și a avut ca principal obiectiv antrenarea secțiilor complexului antiaerian GEPARD și a militarilor plutonului sprijin de a acționa sincronizat într-un mediu de luptă complex.

                Scenariului tactic a cuprins o serie de incidente apropiate condițiilor de luptă reale, pe care artileriștii antiaerieni dobrogeni le-au soluționat folosind tehnicile, tacticile și procedurile existente la nivelul subunităților.

                Acordarea primului ajutor și evacuarea unui rănit, reacția la un dispozitiv exploziv improvizat, evacuarea tehnicii avariate din câmpul de luptă, precum și reacția la atacurile aeriene au fost principalele incidente pe care "Gheparzii de fier" le-au rezolvat în cadrul exercițiului. *** Începând cu luna octombrie, timp de șase luni, militarii români participă, sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite, în cadrul Grupului de Luptă din Polonia.

                Misiunea contingentului românesc este de asigurare a prezenței înaintate consolidate în flancul nord-estic al alianței NATO, alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varșovia.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea