Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Şoimii Neînfricaţi au predat ştafeta în Kandahar

Joi, 13/06/2013
Sublocotenent Gina Maria Gună

Duminică 9 iunie, militarii detaşamentul românesc KAF GDA – rotaţia I dislocat în teatrul de operaţii Afganistan au predat ştafeta rotaţiei a II-a, în baza aeriană Kandahar, în cadrul ceremoniei transferului de autoritate.

La ceremonie au participat comandantul bazei aeriene Kandahar, general de brigadă John Dolan, comandantul brigăzii 4-2 Stryker - CTF Dragoon Raiders, colonel Michael Getchell, comandantul batalionului 2-12 Field Artillery - TF Viking, locotenent-colonel William Downing, comandantul TF 191 Golden Lions, locotenent-colonel Iulian Daniliuc, reprezentanţi din conducerea RC-South, reprezentanţi ai statelor care asigură protecţia forţei în baza KAF, seniorul României în teatrul de operaţii Afganistan şi şef al echipei de legătură a Statului Major General, colonel Nicolae Ciocoiu care îşi încheie mandatul în aceeaşi perioadă, precum şi noul senior al României în teatrul de operaţii Afganistan, colonel Gheorghe Badea, şi militarii celor două detaşamente româneşti.

În cadrul ceremoniei, comandantul companiei „Angry Hawks”, maiorul Cristian Arsene a predat comanda, misiunea şi aria de operaţii căpitanului Liviu Apostoaie, comandantul companiei „Martens”.

În discursul ţinut de maiorul Cristian Arsene, acesta a precizat: „Suntem mândri că am avut onoarea de a fi ambasadorii armatei României în Afganistan. Suntem mândri că atâta timp cât am acţionat pentru apărarea apropiată a bazei KAF, nimeni din interiorul bazei nu a fost rănit din cauza ameninţărilor din afara perimetrului bazei”, mulţumindu-le totodată tuturor partenerilor care ne-au sprijinit pe parcursul misiunii.

Au mai luat cuvântul noul comandant al detaşamentului KAF GDA, comandantul TF Viking, seniorul României în teatrul de operaţii Afganistan şi comandantul bazei KAF, toţi mulţumindu-le Şomilor pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunea, achitându-se de toate sarcinile şi contribuind semnificativ la securitatea bazei KAF şi a ariei de operaţii care le-a fost încredinţată.

În semn de mulţumire, locotenet-colonel William downing, comandantul TF Viking - echipă din care şoimii au făcut parte, le-a oferit acestora un certificat de apreciere, subliniind contribuţia nepreţuită pe care compania „Angry Hawks” a adus-o în cadrul echipei vikingilor.

Laude şi mulţumiri au fost aduse şi de comandantul bazei KAF, general de brigadă John Dolan, care a evidenţiat buna colaborare a românilor cu celelate naţiuni din KAF, urându-le militarilor drum bun spre casă.

Seniorul României, colonel Nicolae Ciocoiu, şi-a exprimat bucuria de a fi lucrat alături de această companie care s-a ridicat la cele mai înalte standarde, contribuind semnificativ la buna imagine a României în rândul partenerilor de coaliţie, precizându-le noilor veniţi că îi aşteaptă o misiune grea, în care nivelul la care s-au ridicat şoimii trebuie menţinut.

La activitate au fost oferite din partea şoimilor diplome de apreciere şi plachete partenerilor de coaliţie, în semn de mulţumire pentru buna colaborare pe parcursul celor 6 luni de misiune.

Ceremonia s-a încheiat prin oferirea emblemei NATO non-article 5 militarilor detaşamentului KAF GDA-rotaţia I, marcându-se astfel sfârşitul unei misiuni grele, dar frumoase în care şoimii au reprezentat cu cinste armata României.

Acum, la final, când putem raporta „Misiune Îndeplinită. Toţi prezenţi!” , gândul se îndreaptă spre cei dragi de-acasă pe care îi vom revedea în curând, mulţumindu-le pentru susţinerea fără de care misiunea noastră ar fi fost mult mai grea.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea