- Home
- Despre instituţie
- Legislaţie
- Conducere SMFT
- Şeful Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Locţiitorul pentru resurse al şefului Statului Major al Forţelor Terestre
- Director al Statului Major al Fortelor Terestre
- Subofiter de comanda al Statului Major al Fortelor Terestre
- Organizare
- Repere istorice
- Programe şi strategii
- Calendar militar
- Misiuni internaţionale
- Contact
- Informaţii de interes public
- Media
- Înzestrare
- Arme
- Eroi
- Legături
- Posturi vacante

Informaţie de presă Militarii detaşamentului de Apărare Antiaeriană rotaţia a IX a sunt pregătiţi să plece în Polonia
Ministerul Apărării Naţionale
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro

Titlul comunicatului:
Informaţie de presă Militarii detaşamentului de Apărare Antiaeriană rotaţia a IX a sunt pregătiţi să plece în Polonia
Nr.:
1
Data comunicatului:
12/04/2021
Comunicatul:
Militarii care asigură cea de-a IX-a rotaţie naţională a detaşamentului de Apărare Antiaeriană participant la Grupul de Luptă NATO din Polonia vor aflui începând de luni, 12 aprilie 2021, spre baza militară din Bemowo Piskie, pentru a participa la misiunea de asigurare a prezenţei înaintate consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianţei (enhanced forward presence).
Contingentul românesc este format din aproximativ 100 militari aparţinând Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov”, structură subordonată unei mari unităţi cu tradiţii de luptă reprezentative pentru Armata României, şi anume: Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”.
Este o premieră pentru artileriştii antiaerieni vrânceni să asigure detaşamentul de apărare antiaeriană participant la Grupul de Luptă NATO din Polonia, fiind şi cea de-a doua rotaţie care va avea în înzestrare sistemul antiaerian Gepard - unul dintre cele mai eficiente sisteme de apărare antiaeriană din Armata României.
După ce au parcurs cu succes etapele pregătirii centralizate pentru misiune, în următoarele şase luni militarii români se vor implica activ în procesul de instruire în comun cu partenerii din Alianţă, continuând ceea ce rotaţiile anterioare au început deja, mai exact, o strânsă colaborare cu militarii din cadrul Grupului de Luptă. Vor participa la numeroase exerciţii alături de militari americani, polonezi, britanici şi croaţi, în cadrul cărora militarii detaşamentului vor avea oportunitatea de a testa şi de a valida tehnicile, tacticile şi procedurile exersate pe terenul de instrucţie în timpul pregătirii pentru misiune şi de a demonstra că se ridică la cel mai înalt nivel de performanţă.
Toate activităţile de instruire care urmează a fi desfăşurate la nivelul Grupului de Luptă din Polonia au ca principal obiectiv îmbunătăţirea coeziunii şi creşterea nivelului de interoperabilitate între trupele membre NATO.
***
Detaşamentul este parte componentă a Grupului de Luptă NATO condus de către SUA, având misiunea de a asigura prezenţa inaintată şi consolidată în sistem rotaţional, în Nord-Estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varşovia din anul 2016.