Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Exerciţiul „Platinum Eagle 19.1”, la final

Ministerul Apărării Naţionale
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro
Titlul comunicatului: 
Exerciţiul „Platinum Eagle 19.1”, la final
Nr.: 
4
Data comunicatului: 
20/03/2019
Comunicatul: 

          Faza operaţională a modului de pregătire în context multinaţional „Platinum Eagle 19.1” derulată la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din zona localităţii Babadag, judeţul Tulcea, s-a terminat odată cu executarea, în data de 20 martie a.c., a unor trageri de luptă nivel companie de infanterie de către militarii români şi străini care au constituit subunităţile participante la această fază de instruire în comun.

          „Platinum Eagle 19.1”, parte a iniţiativei regionale anuale „Black Sea Rotational Force 19”, a debutat în data de 13 martie, odată cu dislocarea forţelor în facilităţile de instruire din Babadag şi derularea ceremoniei de deschidere Elementul românesc al exerciţiului a fost constituit din militari aparţinând Batalionului 341 Infanterie (Brigada 9 Mecanizată), Regimentului 307 Infanterie Marină şi Bazei 95 Aeriană (un număr de aproximativ 100 de militari), aşadar, reprezentanţi ai categoriilor de forţe terestre, navale şi aeriene, conferind caracterul întrunit al antrenamentului pentru luptă.

          Comanda şi controlul au aparţinut Brigăzii 9 Mecanizată, structură care a planificat instrucţia la nivel companie şi pluton şi a condus secvenţele tactice ale instruirii cu şi fără trageri de luptă.

          Elementul multinaţional a fost alcătuit din aproximativ 200 de infanterişti bulgari, georgieni, moldoveni, ucraineni şi puşcaşi marini americani.

          Obiectivul general al modulului de pregătire multinaţională „Platinum Eagle 19.1” a fost, pe de o parte, creşterea eficienţei focului şi manevrei trupelor şi, pe de alta, creşterea interoperabilităţii reprezentanţilor militari din statele membre ale NATO şi din ţările partenere.

          Conducătorul exerciţiului a fost comandantul Batalionului 341 Infanterie, locotenent-colonel Ciprian Balica.

          În zilele de 19 şi 20 martie, perioada cea mai dinamică a exerciţiului „Platinum Eagle 19.1”, militarii din poligonul Babadag s-au constituit în companii multinaţionale de infanterie, care au participat la ducerea unor acţiuni utilizând ca formă de luptă ofensiva din mișcare. Una dintre companii a fost constituită din plutoane aparţinând Georgiei, României, Statelor Unite şi Ucrainei, sub comanda unui ofiţer român, cealaltă fiind alcătuită din plutoane aparţinând Bulgariei, Moldovei, României şi Statelor Unite, fiind comandată de un ofiţer american.

          Structurile luptătoare au fost sprijinite de subunităţi de mitraliere şi aruncătoare cal. 82 mm (româneşti) şi 60 mm (americane).

          De asemenea, trupele de la sol au beneficiat de suportul aerian al unor formaţiuni de avioane de vânătoare MIG-21 LANCER şi elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT.

          Cel puţin două caracteristici ale perioadei exerciţiului au condus nu doar la ajustarea profesională a tehnicilor de luptă către un demers de acţiune de luptă similar comun, ci, mai ales, la crearea unei coeziuni reale între militarii aparţinând diferitelor armate: camaraderia construită în orele de antrenament în poligon şi traiul în condiţiile puţin generoase ale unei tabere militare ca cea din poligonul Babadag.  „Black Sea Rotational Force” (BSRF) este o iniţiativă regională permanentă, condusă de „US Marine Corps Forces Europe and Africa” (MARFOREUR/AF), la care participă ţări membre NATO şi partenere din zona Mării Negre, Balcani şi din regiunea Caucazului.

          BSRF este construit pe module de pregătire multiple de-a lungul unui an, în diferite ţări, şi are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate ale forţelor armate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

          Anul 2019, pentru modulul de pregătire „Platinum Eagle” reprezintă al nouălea an de organizare a acestuia în poligoanele din România, la care au participat diferite structuri militare naţionale.

          De fiecare dată, s-a urmărit instruirea în teren a militarilor, întărirea nivelului relaţional al subunităţilor provenite din ţări din arealul BSRF, într-un mediu întrunit de forţe şi mijloace, înţelegerea reciprocă a tehnicilor şi procedurilor naţiunilor participante şi, ca urmare, creşterea nivelului de interoperabilitate dintre naţiunile aliate şi partenere.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea